Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kinderen in alcoholcoma: de cijfers

25-11-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
comazuipen
In de ZEMBLA-aflevering 'Comazuipen' van 25 november 2007: alcoholvergiftiging onder jongeren neemt de laatste jaren alarmerend toe. Dit jaar zijn al 240 jongeren tussen de 12 en 17 jaar met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 14 en 15 jaar.
Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie, TNO, Universiteit Twente en kinderarts Van der Lely van de alcoholpoli van het Reinier de Graaf Gasthuis.

In de periode tussen 1999 en 2005 is het aantal opnames na alcoholvergiftiging verzestienvoudigd. Steeds vaker gaat het ook om meisjes.

Mix
De kinderen die zijn opgenomen met een alcoholvergiftiging, hebben naast bier en wijn in maar liefst 67 procent van de gevallen ook sterke drank als whisky, tequila en likeur gedronken. Zij hebben dan ongeveer acht tot tien glazen alcohol op.

Het gemiddelde promillage van de jongeren die werden opgenomen was 1,7. Het hoogste gemeten promillage was 4,3.

Ze worden meestal ’s avonds of ’s nachts buiten bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht en blijven gemiddeld 24 uur aan het infuus. Het alcoholcoma duurt gemiddeld ruim twee uur.

Opleiding
Opvallend is dat er geen regionale verschillen zijn of verschillen in opleidingsniveau: verspreid over Nederland drinken jongeren zich overal net zo vaak in coma.

Overigens worden niet alle jongeren met een alcoholvergiftiging opgenomen in het ziekenhuis. In dit onderzoek zijn kinderen die door een huisarts zijn behandeld niet meegeteld. Hierdoor is in werkelijkheid het aantal alcoholvergiftigingen onder jongeren hoger.

Bron: STAP, TNO, Universiteit Twente, R. de Graaf Gasthuis.

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.