Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kind van de rekening

  •  
13-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
Judith Stoker is pleegmoeder van twee jongens en een meisje, tieners die al jarenlang bij haar opgroeien. Ze is stomverbaasd als ze eind mei te horen krijgt dat de zorg voor de drie pleegkinderen te duur is geworden. Althans, dat vindt jeugdzorg organisatie Horizon.

Judith runt met haar man voor Horizon een projectgezin, waar pleegkinderen wonen die door hun complexe gedrag eigenlijk naar een instelling moeten maar met de juiste begeleiding tóch in een gezin kunnen opgroeien. Dat is beter voor de kinderen en bovendien goedkoper. Toch besluit Horizon om deze gezinshuizen, waar meer dan dertig kwetsbare kinderen wonen, te sluiten. ZEMBLA onderzoekt hoe dat kan.

De zorg voor pleegkinderen wordt gefinancierd door gemeenten. Elke gemeente mag, na een aanbesteding, zelf bepalen welke organisatie de pleegzorg voor haar rekening gaat nemen. ZEMBLA onderzoekt de gevolgen van die marktwerking voor de zorg en ondersteuning van pleegkinderen. Judith Stoker strijdt ondertussen om de kinderen onder geen beding de dupe te laten worden van deze ‘centenkwestie’.

ZEMBLA - Kind van de rekening, woensdag 21 september om 21:15 uur bij de VARA op NPO 2
De inkoop handreiking is van de VNG met daarin (in roze gearceerd) de richtlijnbedragen.
In dit document van Rivierenland, wordt het  bedrag gehanteerd, namelijk 35,38 euro en dat is 3 euro onder het VNG-tarief.

De reactie van de gemeente Tiel, onderdeel van zorgregio Rivierenland, op onze vraag hoe zij tot een pleegzorgvergoeding zijn gekomen die tot 3 euro onder het tarief van de VNG ligt
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.