Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kind te koop

  •  
13-06-2000
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
kind-te-koop
Voor 40.000 gulden koop je in Paraguay een kind. Kinderhandelaren kopen moeders voor weinig geld om of stelen het kind. Officieel bestaat deze kinderhandel echter niet. Vijf jaar geleden werd de wet in Paraguay zo veranderd dat het Nationale Adoptiecentrum alle adopties moet registreren. Het netwerk van kinderhandelaren lijkt daarmee uitgeroeid. Maar nu opereert een netwerk van handelaren in het illegale circuit. Hoe dat gebeurt is te zien in de Zembla-documentaire 'Kind te koop', op dinsdag 13 juni bij de VARA/NPS op Nederland 3.
In de documentaire vormen twee Spaanse journalisten een echtpaar. Ze gaan op stap met een verborgen camera. In de hoofdstad Asunción proberen ze een kind te kopen. Taxichauffeurs zijn het eerste aanspreekpunt van een sterk netwerk dat in kinderen handelt. Zij weten bij welke advocaat of rechter je moet zijn. Naar schatting zijn er op deze manier in Paraguay de laatste tien jaar 3.000 kinderen gekocht door buitenlandse echtparen.
"Het is een organisatie van handelaren die begint bij de vroedvrouw", vertelt Rita Hevia van het Internationaal Centrum Adopties. "Zij is degene die de verklaring opstelt en bekrachtigt dat het kind levend is geboren. Met die verklaring ga je naar het bevolkingsregister en laat je het kind inschrijven. Daarna kunnen het identiteitsbewijs en een paspoort voor het kind gemaakt worden en kun je het mee het land uitnemen", aldus Hevia in Zembla.
Het Spaanse journalisten-echtpaar kan uiteindelijk voor 40.000 gulden een kind kopen dat nog niet is geboren. Dat wordt door hen op beeld vastgelegd. De transactie wordt stop gezet vlak voordat de baby ter wereld komt. De handelaren ontkennen later alle betrokkenheid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.