Zembla

Palestina bestaat niet

15-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
600 keer bekeken
  •  
Palestina bestaat niet 4
ZEMBLA-onderzoeksjournalist Simone Tangelder volgde, los van het programma ZEMBLA, vier Palestijnse Nederlanders die hun vaderland in 1948 ontvluchtten ten gevolge van de Nakba (de grote ramp). Na hun vertrek uit Palestina kwamen ze na vele omzwervingen in Nederland terecht.
Kijk via deze link 'Palestina bestaat niet'
Ze vertellen over hun herinneringen aan Palestina en hun vlucht. Drie van hen wonen al meer dan een halve eeuw in Nederland. Op hun oude dag moeten ze constateren dat hun levenslange strijd niet heeft geleid tot erkenning van Palestina.
Nakba
In 1948 ontvluchtten meer dan 700.000 Palestijnen hun dorpen en steden tijdens de oorlog die leidde tot de stichting van de staat Israël. De Palestijnen namen alleen het hoognodige mee want ze dachten dat ze na hooguit enkele weken zouden kunnen terugkeren naar hun huis. Maar ze konden nooit meer terug. De Palestijnen herdenken ieder jaar op 15 mei de zogeheten Nakba (de grote ramp).
Enkele van deze mensen kwamen in Nederland terecht. Ze vonden echter weinig begrip want hier zat niemand te wachten op hun verdrietige verhaal. De sympathie van de meeste Nederlanders ging vooral naar Israël uit.
Anissa Rabbani (79 jaar) vecht haar hele leven al voor erkenning van haar geboorteland Palestina. Bekijk een fragment:
Regie: Simone Tangelder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.