Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kijktip: acht jaar juridische strijd in 2DOC: 'Het fatale scooterongeluk'

25-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
165 keer bekeken
  •  
het fatale scooterongeluk
Op 15 januari 2010 rijden Mohamed el G. (19) en Mohamed A. (18) op een gestolen scooter door Nijmegen om een hotel te beroven. Wanneer de politie ze aan wil houden, slaan ze op de vlucht. Tijdens de dollemansrit die volgt, rijden ze op een zebrapad een voetganger dood. Wat volgt is een acht jaar lange juridische strijd. Want wie bestuurde de scooter? 
De twee mannen geven elkaar de schuld, ooggetuigen spreken elkaar tegen en de politie heeft geen technisch bewijs. Kan je twee mensen veroordelen, terwijl maar één persoon reed? En als je niet weet wie er reed, kan je dan überhaupt iemand vervolgen?
Achter de schermen
De zogenoemde Nijmeegse Scooterzaak kwam begin 2018, na acht jaar, eindelijk tot een einde. ZEMBLA-maker Hetty Nietsch en de eindredacteur van ZEMBLA, Manon Blaas, mochten het juridische steekspel al die jaren achter de schermen volgen. Van het ongeluk in 2010 tot de vrijspraak in 2013 tot de definitieve veroordeling bij de Hoge Raad in 2018.
In de documentaire die Nietsch en Blaas los van het programma ZEMBLA maakten, neemt oud rechter Egbert Myjer als verteller de kijker aan de hand mee door de ingewikkelde rechtsgang.
Betrokkenen 
'Het fatale scooterongeluk' laat zien hoe een onbezonnen daad en de rechtsgang die daarop volgt, betrokkenen jarenlang in de greep kunnen houden. Velen van hen komen in de documentaire aan het woord, zoals ooggetuigen van die nacht, nabestaanden met al hun verdriet en ongeloof, politieagenten die vertellen dat ze door de familie van de verdachten verantwoordelijk worden gehouden.
Officieren van justitie laten zien hoe de zaak voor extreme frustratie zorgt en regionale journalisten en het hoofd van de spoedeisende hulp vertellen over de bedreigingen aan het adres van hun medewerkers. De impact van het ongeval op de avond in januari blijkt ongekend groot.
Nieuwsweekend
Documentairemakers Hetty Nietsch en Manon Blaas waren zaterdagochtend te gast bij Nieuwsweekend op NPO 1, om over de documentaire te praten. Luister het  hier  terug.
2Doc: Het Fatale Scooterongeluk
2Doc: Het Fatale Scooterongeluk is maandag 25 februari om 20.55 uur te zien op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.