Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kijk opnieuw naar afvaloven in Harlingen

17-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
openbaarmaking-documenten-reststoffen-energiecentrale-rec-te-harlingen
Provinciale Staten van Friesland vragen het afvalbedrijf Omrin en gemeenten die een aandeel hebben in Omrin nog eens na te denken over het besluit een afvaloven in Harlingen te bouwen. Woensdag namen de Friese Staten daarover een amendement aan. "Bij die gemeenten kregen de burgers nooit een voet tussen de deur'', zei voorzitter Afke Postma van de PvdA-fractie in de Staten. "Nu vragen we ze opnieuw naar de plannen te kijken.''

In de ZEMBLA uitzending ' Vechten om vuilnis ' van 28 juni 2009 vond hoogleraar milieukunde prof L. Reijnders het  te gek voor woorden dat er nog nieuwe ovens worden bijgebouwd. "Als we beter recyclen hebben we in Nederland genoeg aan één of hooguit twee ovens,” zei Reijnders destijds.

In september gaf Stichting Afvaloven Nee 13.513 handtekeningen van burgers aan de Friese commissaris van de Koningin John Jorritsma. De burgers zijn tegen de bouw van een afvaloven in Harlingen.

Woordvoerder Hans Gillissen van Afvaloven Nee is tevreden over de beslissing van Provinciale Staten. "We hopen dat de gemeenten en Omrin het signaal begrijpen en het vraagstuk daadwerkelijk opnieuw op hun agenda's zetten.''

De stichting Afvaloven Nee had ten behoeve van het behandelen van de afvaloven in de Provinciale Staten een zwartboek over de Harlinger afvaloven opgesteld. "In dit document komen de leugens, verdraaiingen, foute aannames, zwartmakingen, belangen verstrengelingen en manipulaties aan de orde", aldus de woordvoerder van Afvaloven Nee.
(Bron ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.