Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Publieke ruzie tussen Baudet en bestuursleden Forum voor Democratie

24-11-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
Thierry Baudet interview

Thierry Baudet en het partijbestuur van Forum voor Democratie liggen op ramkoers. Thierry Baudet is niet van plan zijn plek in het bestuur van Forum voor Democratie op te geven, laat hij aan het ANP weten. Drie van de vijf bestuursleden hebben hem dat wel gevraagd.

Eerder communiceerde het partijbestuur van Forum voor Democratie dat Thierry Baudet per direct als bestuurslid is verwijderd. Dat gebeurde na het nieuwe statement van Baudet woensdag dat hij toch weer lijsttrekker en partijleider wil worden.

'Absurd besluit'
Baudet laat desgevraagd weten niet op dat verzoek in te gaan. "Ze hebben dat absurde besluit nu ook weer teruggetrokken." Tegen de NOS spreekt Baudet woensdag van "een coup". Baudet zegt het partijkantoor niet meer in te kunnen, omdat de sloten zijn vervangen.

Bestuurslid Lennart van der Linden nam dinsdag het voorlopig voorzitterschap op zich, nadat Baudet was teruggetreden. Hij en twee andere bestuursleden - secretaris Astrid de Groot en Rob Rooken - vroegen aan Baudet zijn bestuurszetel op te geven, aldus een woordvoerder van de partij. Ze deden dat omdat hij zich niet heeft gehouden aan de afspraken die woensdag nog binnen het bestuur gemaakt zijn.

Controle over Twitter-account
Baudet heeft nog de controle over het Twitter-account van FVD, en de website. Zijn verklaring over het uitschrijven van een lijsttrekkersverkiezing staat op beide kanalen. Op het Twitter-account staat nu: "Bestuursleden kunnen wél zelf opstappen - en dat is dan ook de oproep die @thierrybaudet heeft gedaan aan de bestuursleden die zich tegen hem hebben gekeerd."

De onrust binnen de top van Forum is al een aantal dagen gaande, maar de ruzie escaleerde toen Thierry Baudet woensdagochtend een filmpje op Twitter postte waarin hij zei dat hij toch partijleider en lijsttrekker van Forum voor Democratie wil zijn richting de verkiezingen van maart volgend jaar. Hij zegt in de video dat hij zich "beschikbaar" stelt en lijsttrekkersverkiezingen uitschrijft. Volgens een woordvoerder van Forum voor Democratie is de video een eenmansactie. Hij benadrukte daarbij dat de door Baudet geopperde lijsttrekkersverkiezing geen bestuursbesluit was.

Verrast door video

Eerder deze week stapte Baudet juist zelf opzij. Maandag trok hij zich terug als lijsttrekker, dinsdag stapte hij ook op als partijvoorzitter. Doordat Baudet zich terugtrok dinsdag schoof Van der Linden als vicevoorzitter door naar het voorzitterschap van FvD.

Op de vraag of Baudet bevoegd is om lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven, zei Van der Linden: "Nee, dat doet het partijbestuur." Hij zei "verrast" te zijn door het statement van Baudet.

Een aantal FVD-kopstukken uitte eerder felle kritiek nadat er opnieuw antisemitische en homofobe berichten waren opgedoken, van leden van JFVD, de jongerenvereniging van de partij. Zij eisten onder meer het vertrek van JFVD-voorzitter Freek Jansen, een vertrouweling van Baudet. De FVD-voorman wilde Jansen niet laten vallen.

'Bitchfight'
Baudet trad terug als lijsttrekker en partijvoorzitter, maar "de rust is niet teruggekeerd", zei hij in de video die hij woensdagochtend twitterde via het Twitteraccount van Forum dat hij nog steeds aanstuurt: "Er is een 'bitchfight' ontstaan in het openbaar, waarbij mij ontzettend veel narigheid wordt aangesmeerd." Hij spreekt van een "poging tot karaktermoord" en beschuldigt critici ervan hem "met pek en veren" uit de partij te willen zetten.

Annabel Nanninga, die voor FVD onder meer in de senaat en de Amsterdamse gemeenteraad zit, eiste dinsdagavond dat Baudet helemaal van de kieslijst zou verdwijnen. Baudet sloot juist een plek als lijstduwer niet uit.

Op 30 november en 1 december kunnen leden van FVD zich digitaal uitspreken over het lijsttrekkerschap, kondigt Baudet aan. "Iedereen die denkt dat het echt anders moet bij FVD, die denkt dat er te grote fouten zijn gemaakt, kan zich beschikbaar stellen. Maar de leden zijn aan het woord."

Baudet en Zembla
In april maakte Zembla nog een uitzending over Baudet en de banden met Rusland. Daarin bleek dat Baudet in de aanloop van het Oekraïnereferendum nauw samenwerkte met een aan het Kremlin gelieerde Rus. 

Kijk de uitzending terug:

In interne appberichten verwijst Baudet naar betalingen van de man, die hij omschrijft als ‘een Rus die werkt voor Poetin.’ In een interview met Zembla verklaarde Baudet dat de berichten ironisch bedoeld waren.

Kijk het hele interview met Baudet terug:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.