Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kiezen tussen alfahulp of vertrouwde thuishulp

16-02-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
kiezen-tussen-alfahulp-of-vertrouwde-thuishulp
Thuiszorginstellingen moeten hun klanten voortaan laten kiezen tussen een alfahulp of - net als voorheen - een medewerker in loodienst van de thuiszorg die meer doen en dus duurder zijn. De keuze voor de laatste scheelt de klant veel administratieve rompslomp.

De instellingen mogen bovendien hun medewerkers niet meer ontslaan en ze dan hetzelfde werk te laten verrichten als goedkopere alfahulp. Dat heeft het kabinet op voorstel van staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid besloten.

Goedkoper
Alfahulpen zijn goedkoper omdat ze werken als kleine zelfstandige. Hierdoor hoeven de thuiszorginstellingen die hen inhuren minder sociale lasten te betalen.

Sinds 1 januari 2007 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp. Sindsdien moeten de thuiszorginstellingen met elkaar concurreren en proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. Dit leidde het afgelopen jaar tot ontslag van meer dan 500 thuishulpen die werden vervangen door alfahulpen.

Schrijnend
In de ZEMBLA 'Meneer Harmsen wacht op hulp' van 23 december 2007 was te zien dat dit soms tot schrijnende toestanden leidde, waarbij ouderen wekenlang geen huishoudelijke hulp meer kregen, of tot hun verdriet hun vertrouwde thuishulp zagen worden ingeruild door een minder ervaren alfahulp.

Door de lagere kosten hielden de gemeenten vorig jaar 200 miljoen euro over van het budget voor de thuiszorg.

Het kabinet heeft nu besloten tot deze beleidswijziging na de onrust over de huishoudelijke hulp, waarvan de kwaliteit door de marktwerking afneemt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.