Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kennisplatform EMV spreekbuis industrie

18-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
straling-mobiele-telefoon-riskant-voor-kinderen
Vier NGO's verwijten het platform Elektromagnetische Velden en Gezondheid een spreekbuis te zijn van de industrie: ' Het Kennisplatform heeft een enorme kans laten liggen om serieus mee te praten over hoe om te gaan met deze risico’s. Met dit soort conditionering als het steeds uitgeven van geruststellende reacties, gedraagt het Kennisplatform zich als een spreekbuis van de industrie '

Dat schrijven de 4 NGO's, die zijn verbonden aan het Kennisplatform EMV  onder de naam 'De Groep van Bussum'  in een brief aan de voorzitter Ton Rombouts van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid.

De ondertekenaars zijn het NIBE, Het Kennisplatform Stralingsrisico's, de Stichting EHS en Stopumts. Ze reageren hiermee op de voortijdige reactie van het Kennisplatform op de Zembla uitzending ' Ziek van je mobieltje '.

De groep Bussum roept het platform op om invulling te geven aan haar doelstellingen ‘…wetenschappelijke informatie over het onderwerp te duiden en beschikbaar te maken.’

Lees de hele brief hier .
 
Richtlijnen FCC
De Amerikaanse telecomwaakhond FCC wil onderzoeken of er genoeg gedaan wordt om mensen te beschermen tegen straling van mobiele telefoons.

De voorzitter van de commissie, Julius Genachowski, heeft vrijdag een voorstel naar zijn vijf mede-commissarissen gestuurd om de 15 jaar oude standaard opnieuw te bekijken. Als een meerderheid van de commissarissen het daarmee eens is, kan een onderzoek beginnen.

Een woordvoerster van de FCC zegt dat bestaande richtlijnen veilig zijn en dat een nieuw onderzoek tot de standaardprocedures behoort.

De FCC benadrukt dat de organisatie geen verband ziet tussen kanker, hoofdpijn, duizeligheid of geheugenverlies en straling van mobieltjes. Het onderzoek gaat wel proberen wetenschappelijk bewijs te vinden om een wijziging in de standaard te rechtvaardigen.

WHO: mogelijk kankerverwekkend
Vorig jaar classificeerde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de blootstelling aan de straling van mobiele telefoons als ‘mogelijk kankerverwekkend’, nadat een werkgroep van dertig wetenschappers uit veertien landen een aantal wetenschappelijke studies had beoordeeld, die een verband tussen kanker en het gebruik van mobiele telefoons aantonen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.