Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Katholieke kerk Spanje geeft misbruik toe

19-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
katholieke kerk
De katholieke kerk in Spanje heeft publiekelijk toegegeven dat priesters en andere geestelijken minderjarigen seksueel misbruikten. "De kerk erkent openlijk misstanden van verschillende aard en is vastbesloten deze uit te roeien", aldus Ricardo Blázquez, voorzitter van de Spaanse bisschoppenconferentie, bij de opening van de 112e plenaire vergadering van bisschoppen in Madrid.

In oktober onthulde de krant El País  dat misbruik door kerkmedewerkers in Spanje stelselmatig werd verdoezeld. In de afgelopen 30 jaar zijn er slechts 33 priesters veroordeeld wegens seksueel misbruik van tachtig minderjarigen. Spanje telt 18.000 priesters.
"Maatregelen tegen 14 priesters na meldingen seksueel misbruik van minderjarigen"
Bestrijding van seksueel geweld
Paus Franciscus heeft alle voorzitters van bisschoppenconferenties op de wereld naar Rome geroepen voor overleg over de bestrijding van seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken. Dit staat gepland in februari 2019.

Misbruik in de kerk
ZEMBLA sprak in de uitzending 'Misbruik in de kerk' met slachtoffers van seksueel geweld die vertellen dat ze door toedoen van de kerk opnieuw zijn getraumatiseerd. In plaats van een luisterend oor trok de kerk hun verhaal weer in twijfel en kregen de slachtoffers het gevoel dat zij in de beklaagdenbank zaten, in plaats van de daders. 
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.