Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Karremans hoeft niet vervolgd te worden

23-09-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
generaal-van-srebrenica
Nederland hoeft toenmalig Dutchbat-commandant Thom Karremans niet te vervolgen voor zijn rol in de val van Srebrenica. Het Europese Hof van de Rechten van de Mens oordeelde gisteren dat de bewering dat Nederland de zaak niet goed heeft onderzocht, overduidelijk ongegrond is en moet worden verworpen.
Nabestaanden van drie slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 stapten vorig jaar oktober naar het hof in Straatsburg met een klacht tegen Nederland. Ze eisten vervolging van commandant Thom Karremans van Dutchbat en zijn toenmalige rechterhand Rob Franken.    Hun advocaten stelden dat de rol van Karremans in het bloedbad niet goed was onderzocht en er politieke druk was uitgeoefend om vervolging te voorkomen.
In 2010 deden de advocaten Liesbeth Zegveld en Tomasz Kodrzycki aangifte bij het OM. Ze stelden namens de nabestaanden dat Karremans en zijn plaatsvervanger Rob Franken zich medeplichtig zouden hebben gemaakt aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Drie jaar later besloot het OM om niet tot vervolging over te gaan. Uit het feitenonderzoek bleek dat zij niet strafrechtelijk verwijtbaar betrokken waren geweest bij misdaden van het Bosnisch-Servische leger in 1995.

Zegveld vindt de uitspraak van het Europees Hof triest. 'Het is triest voor de slachtoffers. Er gaat heel veel mis bij vredesoperaties. Ook dit had nooit mogen gebeuren, maar niemand wordt er op afgerekend. Met deze uitspraak zal geen land er aan denken om militairen die de fout in gaan te vervolgen.'

De val van de Bosnische moslimenclave in Srebrenica geldt als een gitzwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. Onder het oog van Nederlandse militairen worden duizenden moslimmannen afgevoerd en vermoord. Het leidt tot de val van het tweede kabinet-Kok in 2002 en een parlementaire enquête. Nu in 2016 lijkt het boek te kunnen worden gesloten.

Zembla besteedde in meerdere uitzending -waaronder de allereerste uitzending ' Observatiepost foxtrot ' (1995)- aan de val van de enclave Screbrenica. Bekijk de tijdlijn en het overzicht van de verschillende uitzendingen in de ZEMBLA special: Screbrenica .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.