Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Karremans gaat 'genoodzaakt' weer strijd aan

18-07-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
de-dutchbat-tapes
De Nederlandse militairen van Dutchbat zijn door de uitspraak van de rechtbank in Den Haag woensdag onterecht gedeeltelijk verantwoordelijk gesteld voor het drama in Srebrenica in 1995. Daar gaan toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en adjudant Berend Oosterveen zich juridisch tegen verzetten.
Hun advocaten Michael Ruperti en Geert-Jan Knoops hebben dat bekend gemaakt. In november behandelt het gerechtshof in Arnhem de eis van nabestaanden om hun cliënten Karremans en Oosterveen alsnog te vervolgen voor hun rol. ' Beide militairen treft echter geen enkele blaam. De onderste steen moet daarom nu boven komen, om berechting te voorkomen.
Vlak na de val van Srebrenica droeg Dutchbat duizenden moslim mannen over aan de Serviërs. Ruim 8000 werden kort hierna vermoord.
Dutchbat was het Nederlandse VN-bataljon dat op 13 juli 1995, toen het drama zich voltrok, de bevolking in Srebrenica moest beschermen. ' Karremans kreeg als commandant echter het bevel van VN-generaal Rupert Smith om de moslim mannen over te dragen aan de Serviërs ’, zegt Knoops. De Verenigde Naties zijn daarom verantwoordelijk voor het drama, benadrukken Ruperti en Knoops.

Dutchbat-veteranen willen openheid
' Wij willen antwoord op de vraag of Nederland de baas was op de compound in Srebrenica. Wij waren op een VN-missie en stonden onder bescherming van de VN. Maar als de politiek zegt dat Nederland de baas was, dan zal ik de eerste zijn die sorry zegt. "
Boudewijn Kok was als Dutchbatter gelegerd in Srebrenica toen de moslimenclave viel in juli 1995. Gisteren oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de Nederlandse Staat aansprakelijk is voor de deportatie van 300 moslim mannen uit de compound van Dutchbat.

Niet overleefd
' Wat ons vooral stoort, is het zinnetje van de rechter dat als Dutchbat goed gehandeld had, dat die mannen nu niet dood zouden zijn. Maar we wisten toen niet wat we nu weten ", zegt Kok tegen de NOS.
' De Serviërs lieten zich niet tegenhouden. De enclave was al gevallen. Denk je dat wij, met 300 militairen, hen konden tegenhouden om niet die laatste kilometer in te nemen? Als wij dat hadden geprobeerd dan hadden wij, maar ook de moslimmannen, de vluchtelingen en de vrouwen met hun kinderen, het waarschijnlijk niet overleefd.'
'Nederland heeft zich lot mensen Srebrenica niet aangetrokken'
' Nederland heeft zich lang verscholen achter de schuld van Mladic en de aansprakelijkheid van de VN. Dat is niet juist, ook Nederland heeft fouten gemaakt. '  Dat zegt Bert Bakker, voorzitter van de enquêtecommissie Srebrenica over de uitspraak van de rechtbank.
' Dit is een heel bijzondere uitspraak ", zegt Bakker. ' Hij schept helderheid .' Volgens hem heeft de rechter heel precies geformuleerd waar Nederland fouten heeft gemaakt.
' Het komt erop neer dat als je macht hebt over het lot van mensen, je je dat lot ook moet aantrekken. Dat heeft Nederland niet gedaan. Het is jammer dat het op een rechter aankwam om dat duidelijk te maken. Het zou goed zijn als de politiek zich nu niet achter rechters zou blijven verbergen en op een goed moment excuses maakt. '


(Bron: ANP/NOS)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.