Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Karadzic wist niets van moorden Srebrenica'

02-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
observatiepost-foxtrot
Oud-president Radovan Karadzic van de Bosnische Serviërs wist niets van de moordpartijen op grote schaal na de val van de VN-enclave Srebrenica. Hij kan dan ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor de volkerenmoord die de aanklagers van het Joegoslavië-Tribunaal hem ten laste hebben gelegd. Dat betoogde zijn advocaat Peter Robinson donderdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag in zijn slotpleidooi.
Er is geen enkel bewijs gepresenteerd dat Karadzic de executie van gevangenen heeft gepland of bevolen'', stelde de raadsman. ,,Sterker nog, ze werden voor hem verborgen gehouden.'' Er kan dus nooit sprake van zijn dat Karadzic zich schuldig heeft gemaakt aan volkerenmoord want daarvoor moet intentie worden bewezen, ging hij verder. Volgens Robinson hebben liefst 26 getuigen van de verdediging verteld dat Karadzic er niets van wist.
De oud-president zelf voerde woensdag het woord. Hij maakte de aanklagers uit voor leugenaars. Robinson deed er donderdag een schepje bovenop. ,,Als u instemt met de juridische lynchpartij zoals die wordt gevoerd door de aanklagers, zult u een onschuldige man veroordelen'', hield hij de rechters voor.
In zijn pleitnota had Karadzic ook al uiteengezet dat er na de val van Srebrenica helemaal geen genocide had plaatsgevonden. Het vooropgezette plan en de intentie volkerenmoord te plegen, was er simpelweg niet. De moordpartijen werden in een opwelling gepleegd als reactie op het doden van een Bosnisch-Servische agent door moslimgevangenen. Het aantal slachtoffers van de executies - geschat op 8000 - is volgens hem ook schromelijk overdreven. Onderzoekers die in de zaak moesten getuigen werden bedrogen door de aanklagers.
Het VN-hof doet vermoedelijk eind 2015 uitspraak in het monsterproces tegen Karadzic dat bijna 5 jaar heeft geduurd.

(bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.