Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamp: schade aardbevingen sneller afwikkelen

09-10-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamp-geen-nieuwe-langetermijncontracten
Schadeclaims van bewoners van het door aardbevingen getroffen gebied in Groningen moeten sneller worden afgewikkeld. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat donderdag in de Tweede Kamer gezegd.
Hij neemt een voorstel van de VVD over om adviezen van de onafhankelijke Tijdelijke Commissie Bodembeweging (TCBB) bindend te maken. Dat moet uitkomst bieden als getroffenen het niet eens kunnen worden met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) over de hoogte van de compensatie. Daarnaast blijft bewoners altijd de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.
De hele Kamer vindt dat de schadeafwikkeling van gedupeerden vlugger en beter moet dan nu. Aanleiding voor het debat was een recente aardschok in het gebied, die ook de stad Groningen trof.
PvdA-Kamerlid Jan Vos vindt de toezegging van Kamp nog niet ver genoeg gaan. Hij wil dat de NAM binnen 3 maanden de schade verhelpt. Bij een geschil tussen bewoner en NAM zou volgens Vos bindende arbitrage moet plaatsvinden door 'iemand die Groningers vertrouwen', liefst iemand uit deze provincie.
Een deel van de oppositie wil verdergaande maatregelen om aardbevingen te voorkomen. De gaswinning in Groningen zou teruggeschroefd moeten worden. De SP wil dat de gaswinning wordt teruggebracht naar 30 miljard kuub per jaar en dat er een schadefonds komt waar de komende twintig jaar uit geput kan worden. De ChristenUnie en de SP vinden dat niet de NAM, maar een onafhankelijke organisatie de schade moet afwikkelen.  GroenLinks vindt schadeafhandeling een wettelijke verplichting. De aardgasbaten moeten apart worden gezet en er moet worden ingezet op duurzame energie, te beginnen in het noorden.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.