Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamp kijkt toch naar terugstorten pensioenpremies

02-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
het-verdwenen-pensioengeld
Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zegde woensdag toe dat bij pensioenfondsen wordt onderzocht in hoeverre werkgevers in het verleden voordeel hebben gehad van terugstorting van premiegelden.

Met de huidige pensioenproblemen voelt Kamp er eigenlijk weinig voor om energie te steken in een ingewikkeld onderzoek naar het premiebeleid 30 jaar geleden.

Greep in de kas
Eind jaren tachtig van de vorige eeuw waren de kassen van de meeste  pensioenfondsen nog goed gevuld. Overheid, werkgevers en werknemers besloten in die tijd om minder premies te gaan inleggen en in veel gevallen werd er, zowel door de overheid als door bedrijven, geld uit de fondsen gehaald om tekorten op de begroting te dekken.

Onderzoek ZEMBLA
Daarnaast zijn pensioenfondsen vanaf de jaren negentig steeds meer in aandelen gaan beleggen, met alle risico’s van dien. Twee beurscrises, die van 2002 en die van 2008, hebben de fondsen daardoor flink uitgehold. Onderzoek van ZEMBLA toont aan dat, als men veiliger was blijven beleggen, de problemen nu veel minder groot zouden zijn geweest.
Weigering
Kamp weigerde april 2011 om onderzoek te doen en weigerde nogmaals eind nov 2011. De Kamer dringt er toch op aan, omdat het vertrouwen in fondsen onder druk staat door kortingen op uitkeringen van gepensioneerden.
Geen geheim
Kamp hield af omdat het lastig is de gegevens boven tafel te krijgen. Het was volgens de minister indertijd ook geen geheim wat er gebeurde. Sterker nog, het werd door de politiek gestimuleerd.
Geholpen
Ook zei hij dat bedrijven in de problemen op deze manier zijn geholpen door het eigen pensioenfonds. Dat een onderneming overeind is gehouden, was volgens hem ook in ieders belang.
Hij wil nu via een ''proefonderzoek'' bij vijf fondsen uitzoeken wat boven tafel komt.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.