Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamp betuigt Groningers spijt

03-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamp-geen-nieuwe-langetermijncontracten
Het kabinet heeft bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht gehad voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft dat maandag gezegd in een uitzending van RTV Noord. ´Het spijt me zeer dat het zo is gegaan´, aldus Kamp.
Kamp reageerde bij de regionale omroep op het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen. De onderzoeksraad kwam tot de slotsom dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral oog hadden voor het financiële belang van de gaswinning maar te weinig keken naar risico's voor de Groningers. De Tweede Kamer praat dinsdag over het rapport van de onderzoeksraad.
´ Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen, te realiseren ', vertelde Kamp daarop vooruitlopend.
Diverse partijen in de Tweede Kamer (CDA, Partij voor de Dieren en GroenLinks) wilden dat het kabinet excuses zou maken voor alle schade die is ontstaan als gevolg van de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied. Na de spijtbetuiging van Kamp reageerden de partijen voorzichtig positief en spraken ze van ,,een eerste stap''.
In Groningen zijn de woorden van Kamp niet genoeg. ´ Het moet eerst zichtbaar worden. Bij de excuses horen ook daden ', aldus commissaris van de Koning Max van den Berg in Nieuwsuur. Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit: ´ Het is niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet. '
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.