Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamp beslist later over gaswinning Groningen

29-10-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kamp-geen-nieuwe-langetermijncontracten
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) neemt pas in december een definitief besluit over de toekomst van de gaswinning in Groningen. Kamp meldt de Tweede Kamer woensdag in een brief dat hij wacht op gegevens over de ‘bevingsgevoeligheid’ van het gebied nabij Ten Boer, het zogeheten Eemskanaalcluster.
Bij Ten Boer werd op 30 september een aardbeving geregistreerd met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter. Kamp heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gevraagd om een analyse van de kans op aardbevingen in het gebied. Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen komt vervolgens met een advies daarover en over eventueel te nemen maatregelen. Als de onderzoeken daartoe aanleiding geven, dan hakt Kamp al eerder een knoop door over de gaswinning in het gebied. Het definitieve winningsbesluit werd eind oktober verwacht.
In januari besliste het kabinet dat er de komende 3 jaar minder gas uit de Groningse bodem wordt gehaald. Bij Loppersum, het meest risicovolle gebied, ging de gaskraan voor 80 procent dicht. Kamp verzekert de Kamer dat deze maatregel niet ter discussie staat. Er wordt door de NAM al sinds het voorlopige winningsbesluit is genomen, minder gas gewonnen bij Loppersum.

(ANP)
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.