Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na Zembla-uitzending over medicijntekorten

10-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
medicijnmachtchinacorona
Kamerleden van GroenLinks willen na het zien van de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’ van het kabinet weten welke maatregelen er genomen gaan worden. Ze willen dat het kabinet actie onderneemt om op korte termijn geneesmiddelenvoorraden in Nederland aan te sterken, zo blijkt uit Kamervragen.

Daarnaast willen ze weten wat de regering gaat doen om ervoor te zorgen dat we minder afhankelijk worden voor generieke medicijnen van China en India. 

Nog jarenlang last van medicijntekorten
De coronacrisis leidt niet alleen nu tot een tekort aan medicijnen bij apotheken en op de intensive care. Nederland zal door de pandemie nog jarenlang last kunnen hebben van medicijntekorten. Dat zegt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in de Zembla-uitzending. 

Zo’n tachtig procent van onze medicijnproducten komt uit China en India. Door de coronacrisis waren fabrieken in China wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel geheel stil. Castelijns: “Afhankelijk van hoelang deze crisis duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben.”

Kijk de uitzending: 'Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.