Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen over uitzending ‘Oprotten uit Giethoorn’

08-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
giethoorn7

D66-kamerlid Salima Belhaj heeft Kamervragen gesteld aan ministers Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid  naar aanleiding van de Zembla-uitzending ‘Oprotten uit Giethoorn’. Belhaj wil onder andere weten waarom het zo moeilijk was voor Hatice Yilmaz om bij de politie aangifte te doen van discriminatie.

In de uitzending is te zien dat Hatice Yilmaz en haar 15-jarige zoon slachtoffer zijn van racistische treiterijen door een groep jongeren uit hun woonplaats Giethoorn. De voorvallen konden doorgaan terwijl de politie, het OM en de gemeente Steenwijkerland op de hoogte waren van verschillende incidenten. Uit onderzoek van Zembla blijkt dat de politie de incidenten bagatelliseert, bewijsmateriaal kwijtraakt, twee keer aangiftes weigert op te nemen en het OM onvolledig informeert over de zaak. 

Bekijk de uitzending 'Oprotten uit Giethoorn'

Kamerlid Belhaj vraagt de ministers of het klopt dat de politie alert moet zijn op eventuele aspecten van discriminatie bij een aangifte, ook al wordt er alleen maar aangifte gedaan van vernieling. Ze wil weten of de ministers de casus in Giethoorn wil laten onderzoeken door het Expertise Centrum Aanpak Discriminatie van de politie. 

Ook vraagt Belhaj aan de ministers welke verantwoordelijkheid de burgemeester heeft in dit soort situaties. De burgemeester heeft zich in Giethoorn niet met de zaak bemoeid en wilde ook niet in Zembla voor de camera reageren. Belhaj wil weten of de gemeente inmiddels wel actief hulp heeft geboden aan het gezin. 

Download de Kamervragen van D66:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.