Zembla

Kamervragen over subsidieregeling voor koning Willem-Alexander

18-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander in Mozeszaal

© Erwin Olaf

D66 en PvdD willen naar aanleiding van de Zembla-uitzending opheldering van premier Rutte over de subsidie die koning Willem-Alexander krijgt voor Kroondomein Het Loo. De partijen willen weten waarom er voor de koning andere subsidievoorwaarden gelden. Ook vragen ze Rutte om alle correspondentie over het Kroondomein tussen het koningshuis en de regering openbaar te maken.

 

In de Zembla-uitzending ‘Koninklijke constructies’ zeggen drie vooraanstaande juristen dat de koning ten onrechte 4,7 miljoen euro natuursubsidie krijgt voor Kroondomein Het Loo. Het landgoed is eigendom van de staat en wordt beheerd door de koning.

 

Uit de beschikking blijkt dat de overheid zonder enige onderbouwing de koning vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden. Dit is volgens experts in strijd met de wet.


7200 hectare  

Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, oftewel zo'n driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek sluiten. Andere beheerders van landgoederen die in bezit zijn van de overheid, mogen hooguit 1 hectare bos afsluiten voor publiek.

 

De partijen vragen ook om het Kroondomein onmiddellijk het gehele jaar open te stellen voor publiek.

Lees de Kamervragen:
Kijk de uitzending 'Koninklijke constructies':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.