Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen over 'Gifcontainers'

02-03-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
gifcontainers
Kamerleden van verschillende partijen hebben naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Gifcontainers' schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Milieu over de gassing van containers.

Poppe (SP), Boelhouwer (PvdA), Neppérus (VVD) en Vietsch (CDA) willen een reactie van minister Cramer op de verschillen tussen de onderzoeksresultaten van het RIVM en de Universiteitskliniek in Hamburg. In ZEMBLA was te zien dat minister Cramer op grond van het RIVM na onderzoek van 1 matras en 1 paar schoenen oordeelde dat gegaste goederen geen gevaar opleveren voor de consument. Het Duitse onderzoek wees echter uit dat er te hoge concentraties gif uit de goederen ontsnapten.

De Kamerleden willen ook weten wat er zal veranderen aan het beleid van de minister, nu duidelijk is dat het beleid tot nu toe was gebaseerd op onvolledige onderzoeksresultaten.

Hieronder zijn de vragen te lezen:

1.    Heeft u de TV-uitzending van Zembla op zondag 1 maart gezien over het RIVM rapport ‘De risico’s van milieugevaarlijke stoffen in importcontainers’?

2.    Kan de minister een diepgravende reactie geven op de feitelijke verschillen tussen de onderzoeksresultaten van RIVM en het Instituut voor Bedrijfsgeneeskunde van de Universiteitskliniek Hamburg? Deelt u de opvatting dat het RIVM onderzoek onvolledig is?

3.    Is het juist dat uw beleid voor controle en handhaving van de gegaste containers tot nu toe uitsluitend is gebaseerd op de RIVM onderzoeksresultaten ten aanzien van risico voor de consument? Zo ja, welke gevolgen zullen de getoonde verschillen in onderzoeksresultaten krijgen voor uw beleid?

4.    Kan de minister aangeven op grond van welke criteria in het beleidsvoornemen als omschreven in uw brief van 27 februari 2009 het begrip 'veilig' is gebaseerd? Is het datzelfde begrip 'veilig' ook bedoeld voor de consumentengoederen in de container? Zo nee welke criteria hanteert u dan voor containers en welke voor consumentengoederen?

5.    Welke onderzoeksmethoden voor meten, ontgassen en vrijgeven als de container 'veilig' is gaan gebruikt worden en welke eisen worden er gesteld aan het metende personeel?

Meer over:

gifcontainers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.