Zembla

Kamervragen over beelden van overtredingen met landbouwgif

27-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spuitarm boven sloot

Kamerleden Gijs van Dijk en William Moorlag (PvdA) willen van de minister van Landbouw weten hoe de inspectie boeren die bestrijdingsmiddelen gebruiken, beter kan controleren en naleving van regelgeving beter kan handhaven. Ze stelden hun vragen naar aanleiding van beelden die ZEMBLA vrijdagochtend naar buiten bracht.

Op de beelden zijn overtredingen bij het gebruik van landbouwgif te zien. Er wordt over een sloot gespoten, bij te harde wind en er worden onbeschermd medewerkers blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen.

Onaanvaardbaar
De Kamerleden vinden dat uit de beelden blijkt dat er “onaanvaardbare risico’s” zijn genomen met de gezondheid van mensen. Ze willen van de minister weten of er onderzoek naar de gezondheid van de betrokkenen wordt ingesteld.

In de video zeggen deskundigen, maar ook de LTO dat het hier niet om een enkel geval gaat, maar dat overtredingen met bestrijdingsmiddelen vaker voorkomen. De Inspectie SZW die hierop moet handhaven, zegt tegen ZEMBLA dat de pakkans klein is. De Kamerleden willen weten wat de minister gaat doen om de pakkans te verhogen.

Waarschuwing
Verder vragen ze: “Is het waar dat de betrokken teler in 2018 van de Inspectie SZW een waarschuwingsbrief heeft gekregen en dat de Inspectie SZW in 2019 desalniettemin in 2019 geen controle bij deze teler heeft uitgevoerd? Zo ja, wat zegt dat over de handhaving van de regels met betrekking tot arbeidsveiligheid?”

Bekijk de beelden:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.