Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na ZEMBLA-uitzending over legionella

13-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Cora van Nieuwenhuizen
50PLUS wil dat minister Van Nieuwenhuizen ervoor zorgt dat er zo snel mogelijk een overzicht komt van alle bestaande koeltorens in Nederland. Uit de ZEMBLA-uitzending ‘De jacht op legionella’ blijkt dat koeltorens een belangrijke potentiële bron van legionellabesmetting zijn. Maar waar de torens in Nederland allemaal staan, is niet geïnventariseerd.
Het RIVM hamerde jaren geleden al op de noodzaak om dit wel te doen, maar een overzicht kwam er nooit. In de uitzending reageert minister Van Nieuwenhuizen met de boodschap dat de verantwoordelijkheid bij de bedrijven zelf ligt om te melden dat ze over een koeltoren beschikken.
'Bescherming ouderen tegen legionella moet beter'
De partij wil ook opheldering over een ander probleem dat in de uitzending wordt aangekaart. Verpleeghuizen die omgevormd worden tot seniorencomplexen of serviceflats moeten de koper-/zilver installatie verwijderen. Die installatie zorgt ervoor dat legionella geen kans krijgt zich te ontwikkelen in een gebouw. In de seniorencomplexen wonen kwetsbare ouderen waarbij het risico dat ze ziek worden van een legionellabesmetting veel groter is dan bij een jong, vitaal persoon.
Lees de Kamervragen van 50PLUS
Serviceflat De Meerpaal in Zaandam was voorheen een verzorgingshuis en had daardoor zo’n installatie. Maar toen De Meerpaal veranderde in een serviceflat moest de directeur de installatie verwijderen. Deed hij dit niet, riskeerde hij een dwangsom van 75.000 euro, zo meldde de inspectie. "De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) bedreigt de instellingen met een boete, terwijl zij juist hun bewoners proberen te beschermen."
50PLUS wil van de minister weten of ze extra maatregelen gaat nemen of bereid is regelgeving aan te passen, zodat kwetsbare ouderen betere bescherming krijgen tegen legionella.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.