Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na ZEMBLA-uitzending over brandveiligheid

03-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Brand seniorencomplex de notenhout nijmegen anp
-
Brandgevaar flat
SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft aan Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vragen gesteld over de brandveiligheid van hoge gebouwen. De aanleiding is een uitzending van ZEMBLA over brandbaar isolatiemateriaal.
Lees hier alle Kamervragen van Sandra Beckermanhier
In het Verenigd Koninkrijk loopt het onderzoek naar de oorzaken van de brand nog. Beckerman wil weten waarom de minister die resultaten wil afwachten, "als er regelmatig inzicht gevende tussenresultaten worden geopenbaard”. Ze vraagt: "Waarom kiest u er niet voor op dit moment al het zekere voor het onzekere te nemen?”
Strengere brandveiligheidseisenIn de uitzending kwamen ook minder mobiele bewonersgroepen, zoals ouderen, aan bod. Voor thuiswonende ouderen gelden geen strengere brandveiligheidseisen. Beckerman: "Moet wat u betreft de veiligheid worden verbeterd in panden waar ouderen en kwetsbare mensen wonen of onderwijs wordt gegeven?"Ook vraagt Beckerman of de minister overweegt brandbare isolatiematerialen te verbieden. Die vraag is volgens haar nu extra relevant: "Deelt u de mening dat de noodzaak nog groter is, nu we vanuit de klimaatdoelstellingen grootschalig woningen en gebouwen gaan inpakken en daarmee veilige woongebouwen dreigen onveilig te maken?"
Bekijk hier de uitzending 'Brandgevaar''Brandgevaar'
Grenfell-toren
In juni 2017 brandde in Londen de Grenfell-toren af. Al snel werd duidelijk dat de manier waarop de gevel geïsoleerd was, een cruciale rol speelde in de snelle uitbreiding van de brand. Er vielen 72 doden.
ZEMBLA ontdekt dat de brandveiligheid van hoge gebouwen in Nederland vaak niet gegarandeerd is. Zo bleek bij een seniorenflat in Nijmegen dat de testresultaten in het bouwdossier niet klopten bij de daadwerkelijke situatie. Na vragen van ZEMBLA bleek de brandklasse van de gevel ‘goed brandbaar' te zijn, in plaats van ‘heel moeilijk brandbaar’.
Beckerman vraagt de minister in reactie op die casus: “Sluit u uit dat er meer gebouwen brandonveilig zijn?"
Volg ZEMBLA ook op LinkedInVolg ZEMBLA ook op LinkedIn

Meer over:

brandgevaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.