Zembla

Kamervragen na uitzending ‘Het gifschip van SBM’

17-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-71178869
PvdA-lid Kirsten van den Hul wil van minister Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) weten of SBM Offshore, al dan niet indirect, gefinancierd wordt door de overheid. Van den Hul stelt Kamervragen naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending ‘Het gifschip van SBM’.
In deze uitzending reconstrueert ZEMBLA de laatste levensfase van de oude gastanker 'Yetagun', eigendom van de Nederlandse multinational SBM Offshore. Klokkenluiders stellen dat het schip ernstig vervuild is met kwik. Extreem gevaarlijk voor de arbeiders die de tanker op het strand van India met gasbranders uit elkaar halen.
Ademhalingsproblemen
We spraken in de aflevering met verschillende slooparbeiders die aan de tanker in India hebben gewerkt. Ze verklaarden onafhankelijk van elkaar dat ze alleen beschermende kleding kregen als er inspecties op de werf kwamen. Sommige arbeiders klaagden tegen ZEMBLA over ademhalingsproblemen en misselijkheid.
Van den Hul vraagt aan minister Kaag of SBM kan worden uitgesloten van handelsmissies totdat het bedrijf aantoont dat ze handelen volgens de richtlijnen voor multinationale ondernemingen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ook wil ze van de minister weten of de multinational had moeten weten ‘dat het (laten) slopen van een schip in India grote risico’s op het gebied van mensenrechten met zich meebrengt’.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.