Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na uitzending 'Het excuus van de boerenleenbank'

04-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
rabobank_persbericht
GroenLinks Kamerleden Bart Snels en Laura Bromet hebben vragen gesteld aan de ministers van Financiën en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) na de uitzending 'Het excuus van de boerenleenbank' van vorige week. Daarin erkent de Rabobank voor het eerst dat de bank schuld heeft aan de problemen in de landbouw.  De Kamerleden willen onder andere van de ministers weten of zij bereid zijn om andere financiële instellingen op te roepen om ook hun verantwoordelijkheid te erkennen voor het mede mogelijk maken van niet duurzame systemen.

“Als je alleen focust op de crisis in de landbouw, dan zijn wij natuurlijk de financier van de landbouw zoals die nu is”, zei Bas Rüter, directeur duurzaamheid vorige week in Zembla. “En dat betekent ook dat de problemen die daarmee samenhangen door ons gefinancierd worden. Wij dragen als bank medeverantwoordelijkheid voor hoe het systeem nu is.”  Kamerleden Snels en Bromet willen naar aanleiding van die uitspraken weten of de ministers vinden dat financiële instellingen hun klanten voldoende geïnformeerd hebben  over de transitierisico's en of zij tekortschieten in hun zorgplicht als zij hun klanten als dit onvoldoende is gebeurd. 

De Kamerleden willen ook weten In hoeverre de ministers vinden dat dat financiële instellingen die veel landbouwfinancieringen hebben, daadwerkelijk medeverantwoordelijk zijn voor de huidige problemen met betrekking tot verduurzaming in de landbouw. Bromet en Snels werpen ook een vraag op over stikstof. Zo vragen ze zich af of de ministers vinden dat  financiers medeverantwoordelijk zijn voor de geleden schade op het moment dat agrarische ondernemers een boete krijgen voor een teveel aan uitgestoten stikstof. 

Omschakelen 

In de uitzending zijn ook een aantal boeren te zien die graag willen omschakelen, maar daarvoor geen financiering kunnen krijgen. “Het is toch een moeilijke tijd in de landbouw, zou u dat nou wel doen”, kreeg melkveehouder Frank Verhoeven van de Rabobank te horen. Hij ziet voorlopig af van omschakelen. Ook boer Jack Verhulst lukte het niet bij de Rabobank financiële hulp te krijgen voor de transitie. “Je voelt je echt letterlijk alleen staan”, zegt hij.

Niet alleen Rabobank-klanten lopen tegen problemen op bij de financiering van een omschakeling. Hetzelfde speelt bij ABN AMRO. Tegenover Zembla zegt de bank: “Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de strategie van ABN AMRO. Maar er is helaas niet altijd genoeg ruimte in deze specifieke markt. Soms kan een investering uit en soms niet.”

De GroenLinks-Kamerleden willen daarom weten of de huidige overheidsinstrumenten genoeg zijn voor boeren die willen verduurzaam en of de ministers bereid zijn om nog meer hulp te bieden bij knelpunten voor die financiering.  

Lees alle vragen hier: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.