Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na uitzending ‘Frauderen voor de jihad’

25-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Wiebes kamervragen

Tweede-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) heeft dinsdag vragen gesteld in de Kamer aan staatssecretaris Wiebes van financiën naar aanleiding van de uitzending ‘Frauderen voor de jihad’ van ZEMBLA maandag.

Omtzigt wil weten of de staatssecretaris op de hoogte was van de frauderende bedrijven uit de uitzending van ZEMBLA en of de FIOD onderzoek heeft gedaan naar deze bedrijven. Ook wilde het CDA-Kamerlid weten of Italië heeft gevraagd om hulp van Nederland bij het aanpakken van deze de Nederlandse bedrijven.
De vragen van Omtzigt waren onder andere:
- Hebben de Belastingdienst, FIOD en het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de bedrijven die genoemd werden als schakels in het netwerk?
- Zijn de fraudeurs die in ZEMBLA in beeld komen nog steeds actief?
- Is Nederland door Italië verzocht om bijstand bij de vervolging van deze criminelen?
- Is de aanpak van buffer-BV’s een prioriteit van de FIOD en de Belastingdienst of is hier te weinig aandacht voor?
Onduidelijk
De staatssecretaris bleef onduidelijk in zijn antwoorden en ging niet inhoudelijk in op de vragen van het CDA-Kamerlid. Volgens Wiebes is er een ‘IT-tool’ waarin de gegevens staan van de verschillende Europese lidstaten en is er sprake van internationale samenwerking. Maar hij kon niet zeggen of de FIOD daadwerkelijk onderzoek heeft gedaan naar de frauderende bedrijven uit ZEMBLA die verbonden waren aan een criminele organisatie verdacht van het financieren van terrorisme. Het enige dat de staatssecretaris liet weten was dat er op het moment acht onderzoeken lopen naar Europese btw-fraude. Welke dat zijn, wilde hij niet bekendmaken.
Pieter Omtzigt nam hier geen genoegen mee en vroeg de staatssecretaris om schriftelijke antwoorden op zijn vragen. Wiebes stemde toe, maar kon niet beloven uitspraken te doen over lopende zaken.
‘Frauderen voor de jihad’
Eind 2010 werden op de grens tussen Afghanistan en Pakistan vlakbij het dorp waar Al Qaida-leider Osama Bin Laden werd doodgeschoten, een schuilplaats met documenten gevonden. Een brief uit deze documenten leidde naar een omvangrijk Italiaans fraudenetwerk met vertakkingen in heel Europa, ook naar Nederland. Het Italiaanse Openbaar Ministerie startte een onderzoek en stuitten op een grootschalige fraudezaak met links naar terrorisme.
Nederlandse bedrijven betrokken
De verdachte fraudeurs werden beschuldigd via btw-fraude meer dan 1 miljard aan belastinggeld te hebben gestolen. In het criminele netwerk doken ook verschillende Nederlandse bedrijven op. Zembla ging op zoek naar deze ondernemingen om te achterhalen welke rol ze speelden in de fraude en stelde de vraag: wordt de jihad gefinancierd met medewerking van Nederlandse bedrijven?
Lees  hier  meer over de belangrijkste schakels uit de aflevering van ZEMBLA of bekijk hier de uitzending ‘Frauderen voor de jihad’
Lees de kamerbrief van staatssecretaris Wiebes.
Bekijk hier de video van de kamervragen:
Klik  hier  voor een overzicht van alle Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van de uitzending.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.