Sfeerfoto van Zembla
Zembla

Zembla

Iedere donderdag om 21.10 uur opnpo2

Hét onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA.

VOLG ONS

Zembla

Kamervragen na uitzending Bos als brandstof

22 mrt 2017
  •  
leestijd 1 minuut
boomstammen
Het kabinet moet het risico van ontbossing door de bijstook van biomassa in kolencentrales aanpakken. Dit wil GroenLinks-Tweede Kamerlid Tom van der Lee, die hierover Kamervragen stelt aan minister Kamp.
Kamerlid Van der Lee:
“De minister gaat door met subsidies voor het meestoken van hout in kolencentrales, tegen de wens van de Kamer in. Deze biomassa zou dan wel resthout moeten zijn uit duurzame bossen. Maar het onderzoek van Zembla wijst erop dat sprake is van ontbossing en de vervanging van waardevolle natuur voor productiebos. Daarom wil ik snel opheldering over de gevolgen van biomassabijstook. En ik roep minister Kamp op de aangenomen Kamermotie te respecteren door te stoppen met het stoken van houtpellets in kolencentrales.”
Subsidie kolencentrales moet stoppen
In december nam de Tweede Kamer een motie aan die de subsidie van biomassa in kolencentrales afschafte. Minister Kamp weigerde deze motie echter uit te voeren en schoof een beslissing hierover door naar het volgende kabinet. Uit een uitzending van Zembla blijkt vandaag dat niet alleen resthout wordt gebruikt. Hele bomen worden gekapt alleen om te verstoken en bossen dreigen te verdwijnen. GroenLinks wil dat de subsidie aan kolencentrales zo snel mogelijk gestopt wordt.
Bekijk de uitzending Bos als brandstof hier terug of kijk de eerste twee minuten van de uitzending:

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's