Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen na ZEMBLA-uitzending 'Zorgwekkende stoffen'

15-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamervragen-n-a-v-zorgwekkende-stoffen
Vragen van de leden Wolbert en Dikkers (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, welzijn en sport over het niet voldoen van testen die controleren op de aanwezigheid van hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten (ingezonden 23 december 2013).
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de ZEMBLA-uitzending waarin toxicologen aangeven dat standaardtesten niet nauwkeurig genoeg zijn om lage, maar toch schadelijke concentraties hormoonverstorende stoffen op te sporen in consumentenproducten?1

Vraag 2
Deelt u de stelling van toxicologen dat het niet voldoen van huidige testen gevaarlijk is omdat ook lage concentraties gezondheidsschade kunnen veroorzaken bij baby’s en foetussen?

Vraag 3
In hoeverre heeft u zicht op welke stoffen nu wel eens door de controle glippen en welke categorie producten dit betreft?

Vraag 4
Kunt u uitleggen waarom u stelt dat het te vroeg is voor maatregelen, terwijl zowel nationale als internationale experts met klem aansturen op overheids-maatregelen? Op basis van welke gegevens komt u tot deze stelling?

Vraag 5
Welke informatie wilt u nog op tafel krijgen voordat u mogelijk overgaat tot het nemen van maatregelen?

Vraag 6
Kunt u aangeven hoe zwangere vrouwen en ouders van kleine kinderen op dit moment worden voorgelicht over de schadelijke gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen en de producten waarin deze stoffen zich mogelijkerwijs bevinden? Zijn naar uw mening additionele maatregelen nodig?

Vraag 7
Ziet u kans om eventueel additionele maatregelen te treffen inzake voorlichtingsactiviteiten
die nu al plaatsvinden bij zwangere vrouwen?
1 Zorgwekkende stoffen, site van ZEMBLA, 19-12-2013
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.