Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamervragen en antwoorden over falen C2000 in Hoek van Holland

04-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
kamervragen-en-antwoorden-over-falen-c2000-in-hoek-van-holland
Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties  over het bericht dat een groot gedeelte van Rotterdam plat heeft gelegen na een storing van het  communicatiesysteem C2000. (Ingezonden 15 oktober 2009)


Bent u bekend met het bericht "Storing C2000 in deel Rotterdam?" 1) 
 
Ja dit bericht is mij bekend. 
 

Kunt u aangeven hoe deze storing heeft kunnen ontstaan? Ligt de oorzaak in een reguliere  technische storing of is de storing specifiek te wijden aan de onbetrouwbare kenmerken van het  C2000-systeem, bijvoorbeeld de veel voorkomende "black spots", de gebieden waar het systeem niet werkt? 
 
Van 13 oktober 2009 20:51 t/m 14 oktober 2009 01:26 zijn 27 C2000 opstelpunten tijdelijk  uitgevallen. Niet alleen in de regio Rotterdam-Rijmond, maar ook in de regio Zuid-Holland Zuid is  hierdoor radiocommunicatie deels tijdelijk niet mogelijk geweest. De oorzaak van deze gedeeltelijke uitval is dat in een hoofdschakelruimte van KPN door spontane  ontbranding de hoofdvoeding van een zogeheten "multiplexer" is uitgevallen. Door het open vuur  dat hierbij is ontstaan is ook de redundante voeding van dit onderdeel uitgevallen. De oorzaak van  de spontane ontbranding wordt onderzocht door de leverancier. De leveranciers IVENT en KPN is verzocht over de oorzaak en de maatregelen om herhaling te voorkomen te rapporteren. Deze rapportage is thans nog niet binnen  Het is mijn streven om zo veel mogelijk punten waar verstoringen kunnen optreden redundant uit  te voeren, zoals ook hier bij de voeding in de schakelruimte het geval was. Ondanks al deze  voorzorgsmaatregelen blijkt het dat er helaas nooit een 100% garantie omtrent het functioneren  afgegeven kan worden.  
 

Hoe heeft de regio Rotterdam-Rijnmond de bestaande dekkingsproblemen tot op heden opgelost? Bent u hier tevreden over? 
 
Acties om C2000 te optimaliseren (verbetering dekking en/of verstaanbaarheid) worden niet door de regio's, maar door de VtS-PN, al dan niet op verzoek van de regio, uitgevoerd. In die zin kan de regio Rotterdam-Rijnmond zelf geen problemen oplossen. De VtS-PN is, ook in de regio Rotterdam- Rijnmond bezig met C2000 te optimaliseren. Teneinde de zich daar voordoende problematiek niet te isoleren heb ik de door mij ingestelde expertgroep C2000 verzocht om mij, naast over andere  aspecten, mede over de Nederland brede optimalisatieproblematiek integraal te adviseren.   


 
Zembla: 
Dit jaar faalde het C2000-communicatiesysteem voor hulpdiensten bij drie grote incidenten: tijdens de rellen op het strand van Hoek van Holland, bij de aanslag op de bus met de koningin in Apeldoorn en in februari bij de Poldercrash, waarbij een vliegtuig van Turkish Airlines nabij Schiphol neerstortte. Bij die vliegramp reed ambulancepersoneel van 90 ambulances lukraak met gewonden naar allerlei verschillende ziekenhuizen door gebrek aan onderling contact. In ZEMBLA een indringende reconstructie van deze ramp met het originele geluidsmateriaal van de hulpdiensten. Uit gesprekken met vele betrokkenen ontstaat een onthutsend beeld van alle problemen met C2000.

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.