Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Kamerleden willen lobbyverbod voor ex-bewindspersonen

7 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
195 keer bekeken
Cora van Nieuwenhuizen

© ANP

Het is te laat om voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen een lobbyverbod op te leggen. Ze heeft niets gedaan dat tegen de regels is, stellen Kamerleden vast en daarom kan ze 1 oktober aan de slag in haar nieuwe baan als lobbyist voor energiebedrijven. Maar blij zijn Kamerleden van links tot rechts allerminst. Ze broeden op strengere regels voor ex-bewindslieden. Dat meldt de Volkskrant.
Van Nieuwenhuizen heeft in haar periode als minister veel informatie tot zich gekregen die zeer interessant kan zijn voor de energiesector. Daarom stuitte haar vertrek als demissionair minister en de aankondiging van haar nieuwe baan op een storm van kritiek.
Kamerleden van PvdA, de SP, D66 en JA21 hebben vragen over de kwestie gesteld aan minister-president Rutte. Ze zetten vraagtekens bij de overstap van Van Nieuwenhuizen.  De partijen willen strengere regels en verwachten dat Rutte in actie komt, schrijft de Volkskrant. Als optie voor nieuwe strengere regels wordt een lobbyverbod van een periode van 18 maanden tot vier jaar voorgesteld nadat een minister of staatssecretaris zijn of haar functie neerlegt.

Er is ook kritiek op het vroegtijdige vertrek van bewindslieden. Van Nieuwenhuizen en demissionair staatssecretaris Van Veldhoven legden onlangs allebei hun functie neer vanwege een andere baan. PvdA-Kamerlid en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) zegt daarover tegen Volkskrant. “Je moet zwaarwegende redenen hebben om vroegtijdig te stoppen. Je dient het land. Daar zo lichtzinnig mee omgaan schaadt het vertrouwen in politici.”

Dossiers van de minister

Van Nieuwenhuizen was als minister van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor verschillende dossiers waar Zembla uitzendingen over heeft gemaakt. Bijvoorbeeld over de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas, de opening van Lelystad Airport en de verbreding van de A27/A12 Ring Utrecht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Populair bij BNNVARA