Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden willen lobbyverbod voor ex-bewindspersonen

07-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
Cora van Nieuwenhuizen

© ANP

Het is te laat om voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen een lobbyverbod op te leggen. Ze heeft niets gedaan dat tegen de regels is, stellen Kamerleden vast en daarom kan ze 1 oktober aan de slag in haar nieuwe baan als lobbyist voor energiebedrijven. Maar blij zijn Kamerleden van links tot rechts allerminst. Ze broeden op strengere regels voor ex-bewindslieden. Dat meldt de Volkskrant.

Van Nieuwenhuizen heeft in haar periode als minister veel informatie tot zich gekregen die zeer interessant kan zijn voor de energiesector. Daarom stuitte haar vertrek als demissionair minister en de aankondiging van haar nieuwe baan op een storm van kritiek.

Kamerleden van PvdA, de SP, D66 en JA21 hebben vragen over de kwestie gesteld aan minister-president Rutte. Ze zetten vraagtekens bij de overstap van Van Nieuwenhuizen.  De partijen willen strengere regels en verwachten dat Rutte in actie komt, schrijft de Volkskrant. Als optie voor nieuwe strengere regels wordt een lobbyverbod van een periode van 18 maanden tot vier jaar voorgesteld nadat een minister of staatssecretaris zijn of haar functie neerlegt.

Er is ook kritiek op het vroegtijdige vertrek van bewindslieden. Van Nieuwenhuizen en demissionair staatssecretaris Van Veldhoven legden onlangs allebei hun functie neer vanwege een andere baan. PvdA-Kamerlid en voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) zegt daarover tegen Volkskrant. “Je moet zwaarwegende redenen hebben om vroegtijdig te stoppen. Je dient het land. Daar zo lichtzinnig mee omgaan schaadt het vertrouwen in politici.”

Dossiers van de minister

Van Nieuwenhuizen was als minister van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor verschillende dossiers waar Zembla uitzendingen over heeft gemaakt. Bijvoorbeeld over de stort van granuliet in natuurplas Over de Maas, de opening van Lelystad Airport en de verbreding van de A27/A12 Ring Utrecht.

Rectificatieverplichting Zembla 

De Rechtbank Den Haag heeft bij vonnis van 31 augustus 2022 geoordeeld dat Zembla onrechtmatig (want niet met de van Zembla te verwachten zorgvuldigheid) tegenover het bedrijf Graniet Import Benelux (ook handelend onder de naam Bontrup) heeft gehandeld door de door Gustaaf Biezeveld gedane uitspraken over het opzettelijk plegen van strafbare feiten door het bedrijf Bontrup in de uitzending van 6 februari 2020 op te nemen. Dit echter zonder voldoende feitelijke basis en op de ongenuanceerde en onvoorwaardelijke wijze zoals Zembla dat toen heeft gedaan. De rechtbank Den Haag heeft BNNVARA / Zembla bevolen deze rectificatie te plaatsen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.