Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden vragen ministers opheldering over mishandelingen politiehonden

17-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1120 keer bekeken
  •  
politiehond ANP
De Partij voor de Dieren (PvdD), de VVD en PVV hebben Kamervragen gesteld over politiehonden na het zien van de uitzending ‘Bijten als beloning - deel 2’. Ze willen weten of de minister van Justitie en de minister van Landbouw erkennen dat er sprake is van structurele en ernstige misstanden bij de training van politiehonden en wat de ministers hier al tegen hebben gedaan en nog gaan doen.
VVD-Kamerleden vragen de bewindspersonen of ze ook vinden dat de inzet van stokslagen, slipkettingen en het gebruik van veedrijvers onacceptabel is bij het trainen van politiehonden.

Waarom koopt de politie mishandelde honden?

De partijen zeggen dat ze weinig verbetering zien sinds de mishandelingen voor het eerst in 2018 zijn aangekaart. De PVV vraagt zich af waarom de politie nog steeds honden koopt die mishandeld zijn, terwijl ze zelf zegt dat de politie geen honden wil afnemen van africhters die niet in staat zijn gebleken honden op een diervriendelijke wijze te trainen.
De Partij voor de Dieren vraagt of de minister direct de relatie tussen de politie en andere overheidsinstanties en de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging (KNPV) en haar leden opschort. Ook wil de partij dat de export van honden die bij de KNPV zijn getraind verboden wordt.

Is de hond een doelmatig wapen?

Daarnaast vraagt de PvdD aan minister Grapperhaus of hij nog steeds vindt dat de politiehond omschreven kan worden als een ‘doelmatig wapen’. De partij stelt die vraag niet alleen maar vanwege de “structurele” mishandelingen van de honden, maar ook omdat de politiehond “in veel gevallen niet meer loslaat en de arrestant vaak ernstig verwondt.”
De hond is het op een na zwaarste wapen van de Nederlandse politie. Een beet van een politiehond kan zwaar lichamelijk letsel veroorzaken. In een eerdere uitzending heeft Zembla laten zien dat door het ontbreken van adequate wetgeving politiehonden ook worden ingezet bij lichte vergrijpen en tegen verwarde mensen. De uitzending toonde ook aan dat politiehonden niet gehoorzamen op het commando om los te laten, waardoor ze door blijven bijten. In 'Bijten als beloning - deel 2' is te zien dat politiehonden die bij particuliere verenigingen in opleiding zijn, nog steeds worden mishandeld met schoppen, stokslagen en stroomapparatuur. Kijk de uitzendingen terug:

Bijten als beloning - deel 1

Bijten als beloning - deel 2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.