Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerleden vragen minister om scherper toezicht op leden van justitie

19-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Grapperhaus

Kamerleden Groothuizen (D66) en Van Dam (CDA) willen van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten of hij tuchtrecht wil introduceren voor leden van het Openbaar Ministerie. Daarmee zou er scherper toezicht kunnen komen op het handelen van officieren van justitie.

De leden vragen zich naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Officieren van justitie in de fout' af of de minister het toezicht op OM en politie op dit moment voldoende vindt. Ze willen weten hoeveel klachten er bij de Nationale Ombudsman zijn ingediend tegen justitie in de jaren 2010 tot en met 2019.

In ‘Officieren van justitie in de fout’ is te zien dat het grote gevolgen heeft als het OM fouten maakt. Mensen kunnen namelijk onschuldig vast komen te zitten. Ingewijden maken zich grote zorgen en zien een lacune in het toezicht.

In ZEMBLA komt een zaak naar voren waarbij het OM beweerde dat de politie geweld had gebruikt tegen een dronken man, omdat hij niet meewerkte aan zijn arrestatie en zich verzette. Uit de camerabeelden blijkt juist het tegenovergestelde; de man was weerloos. 

D66-lid Groothuizen en CDA-lid Van Dam vragen minister Grapperhaus op welke punten het strafvorderlijk handelen van het OM tekortschiet.


Reflectiekamer OM
Verder willen de Kamerleden precies weten wat er gebeurt met de ‘OM reflectiekamer’ waarover wordt gesproken in de uitzending. Deze onafhankelijke commissie gaat kijken hoe het OM kan leren van de fouten die ze hebben gemaakt en die door de rechter tijdens rechtszaken zijn geconstateerd.

“Fouten verdienen het om met elkaar het gesprek te hebben over hoe je dat kunt voorkomen een volgende keer, hoe je ervan kunt leren”, zegt OM-topman Gerrit van der Burg in ZEMBLA. De Kamerleden vragen zich af wie in die commissie zit en vanaf wanneer het van start gaat.

Bekijk hier de hele uitzending: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.