Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerdebat over ultrafijnstof

07-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Geen vuiltje aan de lucht, schiphol
Fractievoorzitter Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) heeft in de Tweede Kamer een debat aangevraagd over het uitblijven van onderzoek naar de waarschijnlijk grote gezondheidsrisico's van ultrafijnstof bij Schiphol. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit verzoek. Zij vroeg het debat aan naar aanleiding de ZEMBLA uitzending ‘Geen vuiltje aan de lucht’.
GroenLinks: snel duidelijkheid
GroenLinks wil dat er snel onderzoek komt naar de gezondheidsrisico’s van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol. Onverteerbaar, vindt Van Tongeren: “Al eerder vroeg GroenLinks opheldering over de waarden van fijnstof en ultrafijnstof rond Schiphol, en de effecten op de gezondheid. Wij willen een gezonde leefomgeving voor iedereen – ook mensen die vlak bij een vliegveld wonen. Het lijkt er nu op dat men Schiphol niks in de weg wil leggen. Het beloofde onderzoek moet nu snel worden uitgevoerd.”

Zeeger Ernsting van GroenLinks Amsterdam stelde eind 2014 al vragen over het onderzoek van TNO en Universiteit Utrecht. Toen was al bekend dat op een aanzienlijk deel van circa 550.000 adressen in Amsterdam en Amstelveen, bewoners gezondheidsschade konden oplopen door de uitstoot van fijnstof.

Schadelijke effecten op de gezondheid door de uitstoot van vliegtuigen worden niet onderzocht. Uit het plan van aanpak van afgelopen februari blijkt dat het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uitsluitend kijkt naar sterftecijfers en dat er geen relatie zal worden gelegd met de blootstelling aan ultrafijnstof. Volgens het RIVM heeft dat met tijdsdruk te maken. Blijkt uit onderzoek van ZEMBLA.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.