Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamerbrief: Integriteit bij aanbesteding IV/ICT

28-09-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kamerbrief-integriteit-bij-aanbesteding-ivict
Het televisieprogramma Zembla heeft een uitzending aangekondigd over onregelmatigheden bij aanbestedingen van IV/ICT bij de overheid. In dat kader heeft Zembla aan Defensie informatie voorgelegd, waaruit blijkt dat een van die onregelmatigheden betrekking heeft op Defensie.

Het betreft een medewerker die, als reservist, tijdelijk in actieve dienst is geweest. De informatie die Zembla heeft voorgelegd bestaat uit e-mails tussen deze medewerker en zijn werkgever, een ICT-dienstverlener waarmee Defensie zaken doet. Omdat de medewerker mogelijk zijn geheimhoudingsplicht heeft geschonden, is aangifte gedaan bij de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie. Het OM beziet thans of een strafrechtelijk onderzoek moet worden ingesteld.

Zodra over de feiten van de zaak meer duidelijkheid bestaat, wil ik bekijken welke algemene lessen Defensie kan trekken, bijvoorbeeld over de betrokkenheid bij aanbestedingen van medewerkers die banden hebben met leveranciers.

Zembla heeft met betrekking tot deze ICT-dienstverlener tevens e-mails overgelegd aan mijn collega van Veiligheid en Justitie. Deze heeft de relevante informatie in handen gesteld van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om een onafhankelijk oordeel te krijgen of sprake is geweest van schending van het mededingingsrecht. Tevens verricht de minister van Veiligheid en Justitie intern onderzoek naar aanleiding van de e-mails. Indien sprake is van een vermoeden van schending van de geheimhoudingsplicht zal daarvan aangifte worden gedaan.

DE MINISTER VAN DEFENSIE,
MEDE NAMENS DE MINISTER VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE
J.A. Hennis-Plasschaert

Meer over:

wie is de mol
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.