Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil opheldering over RIVM-onderzoek

29-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
kamer-wil-opheldering-over-rivm-onderzoek
ANP 29 maart 2010

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil opheldering van minister Ab Klink (Volksgezondheid) over de aanpak van baarmoederhalskanker bij meisjes van vijftien tot zeventien jaar. Die kunnen via internet een vragenlijst over hun seksleven invullen en een uitstrijkje opsturen naar het RIVM.

ChristenUnie-Tweede Kamerlid Joël Voordewind stelt dat het RIVM zich rechtstreeks tot de meisjes richt. Omdat de meisjes minderjarig zijn, is toestemming van de ouders nodig, vindt Voordewind. Ook maakt hij zich zorgen over de cadeaubon van 10 euro. Een ‘lokkertje', aldus Voordewind, die minister Klink dinsdag in de Kamer aan de tand wil voelen.

Ook CDA-Kamerlid Janneke Schermers is bezorgd over de cadeaubon. ‘Bovendien wil ik weten wat er allemaal met dat opgeslagen materiaal gebeurt en in hoeverre dat DNA is gekoppeld aan privacygevoelige informatie’, zegt ze in het AD. Ook PvdA'er Khadija Arib maakt zich zorgen over de opslag van DNA-materiaal gedurende vijftien jaar.
DNA
Volgens het RIVM is het de onderzoekers uitsluitend te doen om HPV, het virus dat kan leiden tot baarmoederhalskanker, niet om het DNA van de proefpersonen. Bij een uitstrijkje zit ook DNA-materiaal. ‘Maar daar kijken we niet naar. Dat willen we niet en dat mogen we niet’, aldus RIVM-arts Marina Conyn. Zij benadrukt dat monsters en persoonsgegevens strikt gescheiden worden bewaard en dat het onderzoek volgens de geldende wetenschappelijke normen wordt uitgevoerd.

De cadeaubon die de deelneemsters krijgen, is volgens Conyn zeker geen lokkertje. ‘Zo'n bon geven wij altijd aan vrijwilligers die aan een onderzoek meewerken. Het is een blijk van waardering, meer niet.’ Een ethische toetsingscommissie ziet er volgens Conyn streng op toe dat de beloning niet de doorslag kan geven bij de keuze om wel of niet mee te werken. Verder staat bij de uitnodiging die meisjes ontvangen zeer duidelijk vermeld dat beide ouders toestemming moeten geven voor deelname.

ZEMBLA
Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.

Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin. In de ZEMBLA uitzending "Het omstreden Kankervaccin" zegt hij: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."

>> zie de brief aan de meisjes
>> Screenshots van de online enquete
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.