Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil opheldering over noodopvang asielzoekers

17-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
onderduiken-met-illegalen
De Tweede Kamer wil opheldering over de mogelijke gevolgen van een uitspraak van de bestuursrechter over noodopvang. De rechter bepaalde dat gemeenten uitgeprocedeerde asielzoekers nachtopvang moeten bieden. De fracties willen uiterlijk donderdag een brief daarover van staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor asielbeleid. De ChristenUnie wil daarna direct een debat met Teeven.

Een groot deel van de oppositie pleit al enige tijd voor noodopvang van deze groep mensen door gemeenten en ze willen dat Teeven de gemeenten daarvoor geld geeft. Maar de staatssecretaris weigert dat en krijgt steun van in elk geval de coalitiepartijen VVD en PvdA.
Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd krijgen. De Centrale Raad van Beroep (CRB), op dit vlak de hoogste bestuursrechter, bepaalde dat woensdag in een zaak die asielzoekers uit Amsterdam hadden aangespannen. Het gaat om ,,sobere opvang'' die geldt voor een aantal maanden.
In Amsterdam zelf is al zo'n regeling. Het belang van de uitspraak door de voorzieningenrechter is dat uitgeprocedeerde asielzoekers in andere plaatsen zich er nu op kunnen beroepen. Zij kunnen met de uitspraak in de hand hun eigen vraag om opvang kracht bij zetten.

Van de betrokkenen in Amsterdam verblijft een aantal in de Vluchtgarage, anderen leven op straat. Volgens de rechter is sprake van mensonwaardige omstandigheden.

Teeven blijft bij zijn standpunt, zei zijn woordvoerster woensdag. Hij wacht een overleg van Europese ministers af, dat begin volgend jaar is gepland. Ze bespreken dan een advies van het Europees Comité voor de Sociale Rechten (ECSR) waarin ook staat dat er opvang moet komen voor mensen zonder verblijfsstatus.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.