Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Kamer wil onderzoekscommissie Q-koorts beleid

11 dec 2009
  •  
leestijd 1 minuten
vraagtekens-bij-nederlandse-aanpak-van-q-koorts
Een groot deel van de Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar het Q-koorts beleid van de afgelopen jaren. Een kamermeerderheid steunt de motie van de PvdA waarin wordt aangedrongen op een onderzoek. Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet het beleid sinds het begin van de grote opmars van de ziekte in 2007 bekijken, meldt NRC Handelsblad .

De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) bleven in de Kamer volhouden dat de volksgezondheid altijd prioriteit heeft gehad, maar dit kon zelfs de coalitiegenoten niet overtuigen.

Volgens Kamerlid Harm-Evert Waalkens, die de motie heeft ingediend, was er een competentiestrijd tussen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, waardoor de economische belangen tegenover medische overwegingen kwamen te staan. Hij vindt ook dat ministeries en instanties slecht hebben gecommuniceerd. In ZEMBLA ' De Q-koorts epidemie ' bleek dat de overheid laks heeft gereageerd op de Q-koorts epidemie, waardoor onnodig veel mensen ziek zijn geworden.

Stippenkaart
Minister Verburg heeft aangekondigd dat wordt bekendgemaakt welke bedrijven zijn besmet. Tot nu toe werd alleen de zogenoemde vlekkenkaart gepubliceerd. Er komt nu ook een gedetailleerde 'stippenkaart'. Besmette bedrijven krijgen ook een bord in de tuin. Wanneer de stippenkaart klaar is is nog niet duidelijk.

Komend jaar moeten alle geiten- en schapenbedrijven hun dieren laten inenten.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.