Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil onderzoekscommissie Q-koorts beleid

11-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vraagtekens-bij-nederlandse-aanpak-van-q-koorts
Een groot deel van de Tweede Kamer wil een onafhankelijk onderzoek naar het Q-koorts beleid van de afgelopen jaren. Een kamermeerderheid steunt de motie van de PvdA waarin wordt aangedrongen op een onderzoek. Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet het beleid sinds het begin van de grote opmars van de ziekte in 2007 bekijken, meldt NRC Handelsblad .

De ministers Klink (Volksgezondheid) en Verburg (Landbouw) bleven in de Kamer volhouden dat de volksgezondheid altijd prioriteit heeft gehad, maar dit kon zelfs de coalitiegenoten niet overtuigen.

Volgens Kamerlid Harm-Evert Waalkens, die de motie heeft ingediend, was er een competentiestrijd tussen de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw, waardoor de economische belangen tegenover medische overwegingen kwamen te staan. Hij vindt ook dat ministeries en instanties slecht hebben gecommuniceerd. In ZEMBLA ' De Q-koorts epidemie ' bleek dat de overheid laks heeft gereageerd op de Q-koorts epidemie, waardoor onnodig veel mensen ziek zijn geworden.

Stippenkaart
Minister Verburg heeft aangekondigd dat wordt bekendgemaakt welke bedrijven zijn besmet. Tot nu toe werd alleen de zogenoemde vlekkenkaart gepubliceerd. Er komt nu ook een gedetailleerde 'stippenkaart'. Besmette bedrijven krijgen ook een bord in de tuin. Wanneer de stippenkaart klaar is is nog niet duidelijk.

Komend jaar moeten alle geiten- en schapenbedrijven hun dieren laten inenten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.