Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil koeien verplicht de wei in

24-02-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Koe-04
Het kabinet moet boeren verplichten al hun koeien geregeld de wei in te sturen. Dat vindt de Tweede Kamer.
Een meerderheid van de Kamer steunde donderdag een voorstel van de Partij voor de Dieren met die strekking. PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand kreeg bijval van onder meer de PvdA, D66 en de SP.
Onlangs zag de Kamer er nog vanaf de weidegang voor alle boerenbedrijven te verplichten. Enkele fracties zwichtten voor het pleidooi van staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) dat boeren eerst zelf de tijd moesten krijgen hun koeien vaker naar buiten te sturen. Maar de Kamer bedacht zich.
Ouwehand is ,,héél erg blij'' dat haar voorstel alsnog is aangenomen. ,,Hard voor gevochten. Aanhouder wint!'', twitterde ze.

Onduidelijk is nog welke consequenties de aangenomen motie heeft. Voorafgaande aan de stemming ontraadde staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) de motie. Eerder was hij niet van plan voor 2020 met wettelijke maatregelen voor weidegang te komen. Op verzoek van de PvdD komt de bewindsman binnenkort met een brief waarin hij uitlegt hoe de motie wordt uitgevoerd. Het is aan het volgende kabinet om dit daadwerkelijk uit te voeren.

'Koeien zijn wegwerpproducten geworden', dat zegt landbouwsocioloog professor Jan Douwe van de Ploeg in ZEMBLA. 'Je zet ze aan het produceren. Daalt de productie iets dan gaat de koe weg en wordt vervangen door het volgende dier.' Sinds 1 april mogen boeren weer zoveel melken als ze willen. In aanloop naar de afschaffing van het melkquotum is zowel het aantal koeien, het aantal megastallen als de melkproductie gestegen. En die stijging zet door. ZEMBLA onderzoekt in de megastal wat deze schaalvergroting betekent. Alles draait om rendement. Melkveehouder Henk van Dorp uit Hazerswoude: 'Ik weet zeker dat er over 10 jaar nog veel minder koeien buiten lopen.'

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.