Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil dat minister en Inspectie ingrijpen

31-03-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Fallback image for card
De Inspectie voor de Gezondheidszorg was niet op de hoogte van het feit dat een omstreden chirurg sinds vandaag weer operaties uitvoert. Kamerleden willen dat de minister ingrijpt en dat de Inspectie de re-integratie van de arts toetst. Dit meldt ZEMBLA vandaag op haar website. De KNO-arts van het UMC Utrecht was betrokken bij twee dodelijke calamiteiten. Het ziekenhuis had hem en het afdelingshoofd in november vorig jaar op non-actief gezet na een uitzending van ZEMBLA. De Inspectie voor de Gezondheidszorg doet op dit moment onderzoek naar de verzwegen calamiteiten en de cultuur op de afdeling.
De PvdA wil van de Inspectie weten of het terecht is dat de chirurg weer aan het werk is. PvdA-Kamerlid Agnes Wolbert: “ Ik zou willen dat de Inspectie het besluit om de bewuste KNO-arts via een re-integratietraject weer te laten werken toetst en een uitspraak doet of dit verantwoord is.
IGZ
De Inspectie voor de Gezondheidszorg blijkt niet te zijn geïnformeerd door het ziekenhuis. Een woordvoerder van de IGZ laat weten:  “ De Inspectie is hierover niet door het ziekenhuis geïnformeerd en neemt dit mee in het lopende onderzoek.
Onder supervisie
Desgevraagd laat een woordvoerder van het UMC Utrecht weten dat de betrokken arts vandaag “onder supervisie” begint met opereren. De afgelopen tijd heeft hij al “poli gelopen”, aldus de woordvoerder. Ze erkent dat er door de arts “zeker fouten zijn gemaakt”, maar dat deze fouten een re-integratie niet in de weg staan. Op de website van het UMC Utrecht staat de volgende toelichting: “ Het tijdelijk terugtreden van de arts was vooral omdat het hem aan rust en concentratie ontbrak die nodig is voor het doen van complexe operaties. We zijn nu een aantal maanden verder en de betrokken arts is weer in staat om zijn werkzaamheden geleidelijk te hervatten. Het re-integratieplan voorziet in die geleidelijkheid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is hierover vandaag geïnformeerd.
Wetsvoorstel
Het CDA wijst erop dat er een wetsvoorstel in de maak is dat de Inspectie de mogelijkheid geeft om een arts te schorsen gedurende een tuchtzaak. CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot: “ De gebeurtenissen bij het UMCU roepen de vraag op of de Inspectie ook niet hangende een onderzoek, bij aantoonbaar disfunctioneren, een arts moet kunnen schorsen.
Voorzorgsbeginsel
VVD-Kamerlid Leendert de Lange vindt het ‘onverstandig’ dat de chirurg weer gaat opereren. “ Zowel voor het veiligheidsgevoel van de patiënt als voor het vertrouwen in het UMC Utrecht én in de betreffende arts zou het goed zijn om dit eerst tot op de bodem uit te zoeken, ” aldus De Lange. SP-Kamerlid Henk van Gerven wil dat minister Schippers voorkomt dat de arts weer begint met opereren: “ Vanwege het voorzorgsbeginsel is het wenselijk dat gedurende het onderzoek de betrokken KNO-chirurg niet opereert. We zullen de minister en de Inspectie voor de Gezondheidszorg vragen erop toe te zien dat dit ook inderdaad niet gebeurt.
Vertrouwen op goede zorg
PvdA-Kamerlid Wolbert vindt dat patiënten er altijd op moeten kunnen vertrouwen dat zij goede zorg krijgen: “ Door een arts waar een Inspectie-onderzoek naar loopt weer te laten werken, komt dit vertrouwen in het geding. De PvdA wil uitleg van de RvB van het UMC waarom de betreffende KNO-arts lopende het onderzoek niet geschorst blijft. Daarnaast blijft de PvdA erop aandringen dat in het ziekenhuis een cultuurverandering plaatsvindt, zodat de zorg structureel beter wordt. Medewerkers moeten incidenten veilig kunnen melden, zodat geleerd kan worden van fouten. "
Onrust onder patiënten
Directeur Diana Veldman van patiëntenorganisatie NPCF vreest onrust onder patiënten. “ De NPCF kan zich heel goed voorstellen dat patiënten zich zorgen maken over hun veiligheid. Wij vinden dat het ziekenhuis duidelijk moet maken waarom de dokter weer aan het werk is en waarom niet eerst de resultaten van het onderzoek worden afgewacht. Wat is de reden voor het ziekenhuis om de dokter weer aan het werk te zetten? En kan het ziekenhuis de patiëntveiligheid garanderen? Wij vinden bovendien dat patiënten die dat willen toegang moeten krijgen tot een andere KNO-arts.
Dodelijke calamiteiten
In november vorig jaar bracht ZEMBLA het verhaal over stafleden van de KNO-afdeling van het UMC Utrecht die spraken over een angstcultuur op de afdeling. Het toenmalige afdelingshoofd zou de oorzaak zijn voor deze angstcultuur door artsen tegen elkaar uit te spelen en hen onder grote tijdsdruk te laten werken. Ook onthulde ZEMBLA dat twee dodelijke calamiteiten op de afdeling niet door het ziekenhuis bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg zijn gemeld. De KNO-arts die nu zijn operaties hervat, was bij deze calamiteiten betrokken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.