Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil afspraken over eerlijke voedselprijs

19-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
asbest-op-brood-voor-supermarkten
Boeren, tuinders en vissers moeten meer mogelijkheden en middelen krijgen om een ,,eerlijke prijs'' voor hun producten te regelen. Dat vindt het CDA, dat wil dat er vaste afspraken in de hele voedselketen komen. Een onafhankelijk toezichthouder moet die gaan controleren. Tweede Kamerlid Jaco Geurts gaat dat voorstellen in een initiatiefnota die hij dinsdag gaat indienen bij de Tweede Kamer. 

Het CDA komt deze week met een plan, dat in ieder geval al de steun van PvdA, SP en ChristenUnie krijgt, voor een nieuwe toezichthouder naar Brits voorbeeld die controleert of de supers hun macht niet misbruiken. Geurts maakt zich zorgen over het voortbestaan van de voedselketen in Nederland, onder meer omdat machtige supermarkten een zo laag mogelijke prijs afdwingen tot soms onder de kostprijs. Er is wel een gedragscode maar die is vrijblijvend en werkt volgens hem niet.
' Jonge mensen zien geen brood meer in het boerenbedrijf en stoppen. We hollen ons eigen voedselsysteem uit ', aldus Geurts. Hij vindt dat Nederland dit onderschat. Als dit systeem niet doorbroken wordt, raakt Nederland volgens hem afhankelijk van het buitenland met alle gevolgen voor de voedselveiligheid en voedselzekerheid. ' Ook zullen de prijzen dan echt stijgen ', stelt hij.
Geurts wil afspraken over duurzaamheid, dierenwelzijn en de prijs daarvoor. Het is niet zijn bedoeling om de vrije markt eruit te halen. ' Maar ik wil wel dat boeren en vissers een eerlijke boterham kunnen verdienen. ' Daarom is het in zijn ogen nodig dat de overheid meer ruimte geeft aan prijsafspraken en helder maakt wat daarin wel en niet toegestaan is. De CDA'er wil ook dat de betrokkenen hun krachten bundelen in brancheorganisaties, omdat de huidige productschappen verdwijnen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.