Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil af van landbouwgif metam-natrium

29-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
lelies-met-een-luchtje
Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het landbouwgif metam-natrium niet langer mag worden gebruikt. De Partij voor de Dieren, PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks en 50Plus zijn bezorgd over de gezondheidsrisico's van het middel, dat vooral wordt gebruikt op bollenvelden. Ze hebben staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) vrijdag vragen gesteld over het grondontsmettingsmiddel.
De GGD liet zich in de ZEMBLA afleverring 'Lelies met een luchtje' kritisch uit over metam-natrium, omdat omwonenden van lelievelden last kregen van prikkende ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag en daarom naar de huisarts moesten. Het gebruik van metam-natrium is al enige tijd verboden in de Europese Unie. In Nederland geldt echter nog vrijstelling voor het middel. Daar wil de Kamer nu vanaf.
Dijksma zei dinsdag in de Tweede Kamer nog niet bereid te zijn om de ontheffingen voor het gebruik van metam-natrium meteen in te trekken, zoals de Partij voor de Dieren had gevraagd. De vrijstelling is destijds gegeven omdat er nog geen alternatieven waren om aaltjes in de lelies te bestrijden, zei Dijksma. De vrijstelling loopt eind 2014 af.
De staatssecretaris zei dinsdag ook dat de Gezondheidsraad op verzoek van het kabinet advies uitbrengt over onderzoek naar gevolgen van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen voor de gezondheid van omwonenden. Dit advies zal in januari naar de Kamer worden gestuurd. Daarna kan er ook een debat over de kwestie worden gevoerd.
Tijdens het debat zei Dijksma ook nog dat ze advies gaat vragen aan het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen. Ze wil weten hoe de volksgezondheid van omwonenden voortaan beter kan worden meegewogen als er een besluit wordt genomen over het toelaten van een gewasbeschermingsmiddel.

(Bron: ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.