Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer wil af van balansventilatie

31-03-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
woningbouwvereniging-portaal-voor-de-rechter-wegens-balansventilatie
De Tweede Kamer vindt het onacceptabel dat de gezondheid van honderdduizenden mensen in gevaar is door het energiezuinige ventilatiesysteem in hun nieuwbouwhuis. Dat meldt het AD naar aanleiding van de ZEMBLA-uitzending 'Ziek door je eigen huis'.

Daarin is te zien dat honderden mensen ziek zijn geworden van hun huis met een balansventilatiesysteem. In de Amersfoortse wijk Vathorst blijken zowel de ontwerpers, de installateurs, de bouwers als de gemeente fouten te hebben gemaakt. Het gevolg is dat veel volwassenen en kinderen kampen met aandoeningen als longontstekingen en astma.

Verbieden
De PvdA, VVD en GroenLinks eisen dat het balansventilatiesysteem wordt afgeschaft. De VVD wil het verbieden. De SP vindt dat vooral de bouwbedrijven slecht werk leveren. Zij moeten worden aangepakt door Vogelaar, vindt SP'er Jansen.

Het AD zegt dat Jansen en VVD'er Nepperus deze week vragen zulen stellen aan de minister over de ventilatie. "Bouwers leggen kleinere kanaaltjes aan, want dat is goedkoper. Of ze sluiten de afvoer op een verkeerde plek af, zodat het gaat tochten en bewoners het gat afplakken, wat ook niet goed is," zegt Jansen in het dagblad.

Energie
De huizen met balansventilatie en een ‘warmte-terug-win’-systeem zijn bedoeld om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Vaak kunnen de ramen in de nieuwbouwhuizen niet open.

Elco Brinkman, voorzitter van branche-organisatie Bouwend Nederland zegt in de krant dat het balansventilatiesysteem wordt gebruikt om te voldoen "aan de steeds strengere energie-eisen, zonder dat onderzoek is gedaan naar de gezondheidsrisico's".

Hij zegt dat de energiebesparingseisen voor nieuwe huizen omlaag moeten. Brinkman vindt dat als men iets aan het milieu wil doen, het beter is om oude huizen te isoleren.

Zie ook: Reactie van SP'er Jansen

Zie ook het artikel in AD: Kamer: Stop 'ziekmakende' ventilatie
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.