Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer stemt voor onderzoek naar de kunst van het koningshuis

02-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
492 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander in Mozeszaal

© Erwin Olaf

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar welke kunstwerken eigendom zijn van het koningshuis en welke van de overheid. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemt voor deze motie van D66. Door een ambtelijke ‘misvatting’ wordt namelijk veel koninklijke kunst niet goed beschermd, bleek eerder uit de Zembla-uitzending ‘Koninklijke constructies’. 

In de afgelopen jaren hebben leden van het koninklijk huis verschillende omstreden kunstdeals gesloten, zo is te zien in de uitzending ‘De kunst van de koning’. 

Prinses Christina liet vlak voor haar overlijden in 2019 een Rubens tekening veilen in New York. Voor 7,2 miljoen euro kreeg dit bijzondere kunstwerk een nieuwe, onbekende eigenaar. De Boschbrand, een bijzondere schilderij van de Javaanse kunstenaar Raden Saleh verdween in 2014 voor miljoenen euro’s heimelijk naar Singapore. Ook hebben de Oranjes in 2012 de belangrijke Atlas Munninks van Cleeff, een unieke collectie topografische tekeningen van de stad Utrecht en omgeving in stilte verkocht aan een privéverzamelaar.  

Bekijk hier de uitzending 'De kunst van de koning'

Helderheid
Het is onbekend hoe groot de verzameling cultureel erfgoed van de Oranjes precies is. Volgens D66 Kamerlid Belhaj moet een commissie in samenspraak met het koninklijk huis hier helderheid over geven: “Ik denk als we de duidelijkheid niet krijgen, je nog heel veel problemen gaat krijgen in de toekomst, als bijvoorbeeld iets verkocht wordt”, zei Belhaj eerder in de uitzending ‘Koninklijke constructies’.

Inmiddels is duidelijk dat Commissie Collectie Nederland dit gaat doen onder leiding van Sybrand van Haersma Buma, oud-fractieleider van het CDA.

Spullen uit 'onze schatkamer' raakten makkelijk zoek. Bekijk de video:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.