Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer roept brievenbusfirma's op matje

11-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
belastingontwijking-raakt-arme-landen
In de strijd tegen belastingontwijking en -ontduiking worden onder meer brievenbusfirma's naar de Tweede Kamer geroepen. De Kamer besloot dinsdag tot een zogenoemde parlementaire ondervraging of mini-enquête. Dat is de eerste keer. 
De parlementaire ondervraging is, na een parlementaire enquête, het zwaarste onderzoeksmiddel dat de Kamer kan inzetten. Getuigen zijn verplicht op te komen dagen en worden onder ede gehoord. Het onderzoek komt er op aandringen van regeringspartij PvdA en oppositiepartij GroenLinks. Zij willen ,,de onderste steen boven''. Ze reageren op de recente onthullingen over grootschalige belastingontwijking en -ontduiking (Panama Papers).
De partijen willen trustkantoren en brievenbusmaatschappijen horen, net als adviseurs die constructies bedenken waarmee rijke particulieren hun vermogen wegsluizen en belasting ontduiken.
Het plan kwam van PvdA-Kamerlid Ed Groot en Rik Grashoff van GroenLinks. ,, Het schandaal rond de Panama Papers openbaarde een groot netwerk van trustkantoren en belastingadviseurs die multinationals en rijke mensen helpen belasting te ontwijken. Nederland speelt in dit spel een schimmige rol '', aldus Grashoff. Hij ziet de mini-enquête als een ,, belangrijke stap om veel van de fiscale constructies bloot te leggen die belastingontwijking legaal mogelijk maken. ''

Na de publicatie van de zogeheten ‘Panama Papers’, een verzameling van 11,5 miljoen uitgelekte documenten, is er extra aandacht gekomen voor belastingontwijking- en fraude. Uit de Panama Papers bleek dat een juridisch advieskantoor in Panama rijke wereldburgers de mogelijkheid bood om hun vermogen onder te brengen in belastingparadijzen.

Het is voor het eerst dat de Kamer zo'n parlementaire ondervraging organiseert. Deze vorm van informatie inwinnen is te vergelijken met een verkorte parlementaire enquête.

In twee uitzendingen besteedde ZEMBLA aandacht aan de praktijken van de brievenbusfirma's, in 2009 met  Nederland belastingparadij s en in 2015 met  Nederland belastingparadijs - het vervolg . Nederland wordt bij multinationals nog steeds populairder als fiscale doorvoerhaven voor hun miljardenwinsten. Ondanks aangescherpte fiscale regels en aanhoudende kritiek op postbus-bv's groeit het aantal brievenbusfirma's nog steeds.

Grote internationale bedrijven als Starbucks, Ikea en Google kunnen in Nederland met slimme constructies, zoals brievenbusmaatschappijen, hun belastingverplichting omzeilen. Maar ook Nederlandse bedrijven zoals Hema, WE en ASML weten met handige trucs belastingvoordelen te creëren. Zembla onderzocht hoe die bedrijven dat doen. En wat loopt onze schatkist daardoor jaarlijks mis?

(ANP/ZEMBLA)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.