Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: neem aanbevelingen onderzoeksraad over

03-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
aardbeving-in-loppersum
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) moet de aanbevelingen uit het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen gewoon overnemen. Daarover is de Tweede Kamer het eens. Niet alleen de oppositiepartijen maar ook de regeringspartijen VVD en PvdA riepen Kamp dinsdag op de conclusies van de onderzoeksraad te volgen.
De onderzoeksraad concludeerde dat er bij de gaswinning jarenlang geen oog was voor de veiligheid van de Groningers. PvdA-Kamerlid Jan Vos noemde het rapport ,,onthutsend en wrang. Kabinet na kabinet heeft niet gezien welke ellende de winning teweegbracht. De minister is niet voor niks maandag naar Groningen gegaan en heeft daar spijt betuigd. Dat kan een eerste stap zijn om het vertrouwen te herstellen.''
PvdA en VVD sluiten zich niet aan bij de oppositiepartijen die vinden dat Kamp dinsdag alsnog moet besluiten dat de gaskraan dit jaar nog verder dichtgaat. Kamp wil dat op 1 juli doen, als hij adviezen van experts heeft en van VVD en PvdA krijgt hij die tijd. Volgens Vos wordt de gaswinning al verminderd. In plaats van de 54 miljard kuub van enkele jaren geleden, ligt de bovengrens nu officieel bij 39,4 miljard kuub gas, maar gekeken wordt of dat dit jaar 35 miljard kuub kan worden.
De oppositie wil nu al terug, Vos en Bosman niet. CDA en ChristenUnie vinden minder gas winnen nodig om ervoor te zorgen dat de Groningers er weer vertrouwen in krijgen. Zij vinden dat nu de mogelijkheid blijft bestaan dat er dit jaar toch nog 39,4 miljard kuub gas wordt gewonnen. Vos niet. Hij herhaalde dat het voor hem uitgesloten lijkt dat de gaswinning op 1 juli weer omhoog gaat. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.