Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: lekken dossiers schandalig

20-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fnv-verzuimbegeleiding-is-verworden-tot-een-corrupt-systeem
De Tweede Kamer wil opheldering over de slechte beveiliging van meer dan 300.000 personeelsdossiers en medische dossiers.

Minister Schippers moet voor dinsdagmiddag in een brief uitleg geven over de oorzaak van het lek. Regeringspartij CDA vindt dat bedrijven die zo onzorgvuldig met privacygegevens omgaan, verboden moet worden om nog zulke gegevens te verwerken, zei het CDA-Kamerlid Omtzigt tegen de NOS .
Oppositie
Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen dat bedrijven die laks omgaan met gevoelige informatie, hoge boetes kunnen krijgen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Dat instituut wil die bevoegdheid ook krijgen. PvdA-Kamerlid Kuiken noemt het "schandalig" dat overheid en bedrijven zo laks omgaan met gevoelige informatie.
Regeringspartij VVD wil eerst weten wat er precies is gebeurd. "Als nu blijkt dat de regels zijn overtreden, sluit ik niet uit dat er voor zulke berdijven sancties moeten komen," zegt het VVD-Kamerlid Straus.
Debat
De SP ziet in het lek bewijs voor de stelling dat het kabinet niet op grote schaal medische gegevens moet opslaan, zoals in het Electronisch Patientendossier (EPD). De oppositiepartij eist dat zo'n lek nooit meer mag voorkomen.
Woensdag debatteert de Tweede Kamer over het EPD en dan zal het kraken van het ICT-systeem Humannet aan de orde komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.