Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: kwaliteit ouderenzorg moet beter

12-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
wie-verschoont-moeder-deel-2
Partijen in de Tweede Kamer vinden dat de kwaliteit in de ouderenzorg omhoog moet. Ze reageren op de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) die concludeert dat de zorg aan ouderen in instellingen beter kan. SP, PVV, D66 en CDA willen snel een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid).

IGZ-rapport
Van Rijn stuurde donderdag het IGZ-rapport ' Verbetering van kwaliteit ouderenzorg gaat langzaam ' (pdf)' naar de Kamer, waaruit blijkt dat personeel wel gemotiveerd is maar te weinig tijd heeft om iemand echt persoonlijke aandacht te geven. Ouderen worden nog vaak beperkt in hun vrijheid en in meer dan de helft van de 400 zorgorganisaties die de IGZ bezocht, bleken kennis en vaardigheden van de medewerkers niet te passen bij de zorg die ouderen nodig hebben. Dat probleem wordt alleen maar groter. Omdat ouderen liefst zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen en pas naar een zorginstelling gaan als ze het thuis niet meer redden, wordt die zorgvraag alleen maar ingewikkelder.

5 miljoen beschikbaar
Van Rijn gaat praten met patiënten- en cliëntenorganisaties, verpleegkundigen, verzorgenden (V&VN), de brancheorganisatie voor zorgondernemers Actiz en de zorgverzekeraars. Hij stelt vanaf volgend jaar 5 miljoen euro extra beschikbaar om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. ´ Als we de ouderenzorg in de toekomst aan de eisen willen laten voldoen, is het nu tijd voor actie

Kwaliteit onder de maat
Vera Bergkamp (D66) noemt het ´ onacceptabel dat de kwaliteit van de zorg voor kwetsbare mensen bij een aantal zorginstellingen zo onder de maat is ´. Bas van ’t Wout (VVD), Otwin van Dijk (PvdA) en Mona Keijzer (CDA) kunnen niet uitleggen dat in de ene instelling de kwaliteit ver achterblijft terwijl in een andere met eenzelfde budget de zorg wel goed is. ' We geven het meeste geld ter wereld uit aan de ouderenzorg, terwijl de kwaliteit te vaak ver onder de maat is ', aldus Van 't Wout.

Linda Voortman (GroenLinks): ' Als Van Rijn echt wil dat de zorg beter wordt, moet hij minder bezuinigen en bestuurders en zorgaanbieders aanpakken die geld dat voor zorg is aan andere dingen besteden. '

Wie verschoont moeder?
De ZEMBLA-uitzending ‘ Wie verschoont moeder ’ van 11 mei 2008 laat schokkende beelden zien van een oude vrouw in een vieze luier en met poep onder haar nagels in een verpleeghuis. De politiek belooft beterschap maar meer dan vier jaar later (2012)  is de situatie in tientallen verpleeghuizen nog steeds schrijnend. Ouderen liggen niet zelden tot de middag in bed, vaak in vieze luiers, zo blijkt uit het vervolg op ‘Wie verschoont moeder ’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.