Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer: kalf bij moederkoe

10-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Fallback image for card
De regering moet binnen een half jaar met een plan van aanpak voor de melkveehouderij komen om kalfjes bij de moeder te laten. Een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie hiertoe van De Partij van de Dieren (PvdD). De Kamer geeft hiermee aan een einde te willen aan het huidige kabinetsbeleid waarin de bestemming van kalfjes aan de melkveehouder zelf wordt overgelaten.

De standaardpraktijk in de melkvee-industrie is om een kalf direct na de geboorte weg te halen bij de moeder. Dit kan leiden tot stress bij zowel moeder als kalf en daarmee tot grote welzijns- en gezondheidsproblemen. De Tweede Kamer wil dat de regering binnen een half jaar met een plan van aanpak komt om de kalfjes voortaan voor een bepaalde tijd bij de moeder te houden. Een motie van de  PvvD hiertoe is vandaag aangenomen door een Kamermeerderheid bestaande uit PvdD, SP, GroenLinks, PvdA, D66, 50PLUS, PVV, Groep Kuzu/Öztürk en het lid Klein.

Marianne Thieme: ' De landbouw zou natuurlijke processen moeten respecteren, ook in het geval van de melkveehouderij. Het welzijn van dieren zal moeten prevaleren boven marginale inkomensvoordelen van de industrie .'

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) ontraadde de motie. Hij wil eerst het onderzoek afwachten van het Louis Bolk Instituut, naar een paar veehouders die de kalveren al wat langere tijd bij de moederkoe laten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.