Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kamer fout bericht over zieke asielzoeker

29-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ziek-en-uitgezet
Staatssecretaris Teeven heeft onjuiste informatie naar de Tweede Kamer gestuurd over de zelfmoord van een Armeense asielzoeker. Dat schrijft de advocaat van de man, Eva van den Hombergh, in een brief aan de Tweede Kamer.

De Armeniër stond onder toezicht van de Nederlandse overheid, toen hij zelfmoord pleegde. Hij had een zware psychische stoornis en dacht dat de Armeense en Duitse geheime diensten hem afluisterden via een apparaatje in zijn neus. De man pleegde zelfmoord toen hij zou worden teruggestuurd naar Duitsland, waar hij doodsbang voor was.

Onderzoek
De Tweede Kamer vroeg daarna om opheldering over de zaak. Staatssecretaris Teeven schreef in een brief dat de psychische gesteldheid van de man bekend was bij betrokkenen. Van den Hombergh zegt dat dat niet klopt.

Als voorbeeld noemt ze dat zij de medische informatie van de man had doorgefaxt, omdat een betrokken arts niet op de hoogte was van de medische geschiedenis van de man.
Van den Hombergh zegt dat de asielzoeker niet genoeg begeleiding kreeg. Zij vindt dat de inspectie onderzoek moet doen naar de dood van haar cliënt.

Dolmatov
De Kamer debateerde met staatssecretaris Teeven over medische zorg aan vreemdelingen. Er werd ook gesproken over de Armeense asielzoeker.
Teeven kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen na de zelfmoord van de Russische asielzoeker Dolmatov. Er werd toen een motie van wantrouwen ingediend tegen de staatssecretaris.

Twijfels over fuctioneren Teeven
De SP en GroenLinks hebben ernstige twijfels over staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Fred Teeven. Tijdens een debat in de Tweede Kamer over de behandeling van asielzoekers vroeg SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen zich hardop af of er wel verder gewerkt kan worden met de staatssecretaris.
Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks betwijfelde of de behandeling van asielzoekers onder staatssecretaris Teeven wel humaner kan worden.
Maar een meerderheid in de Kamer vindt dat dat wel het geval is en de positie van de staatssecretaris kwam daardoor geen moment in gevaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.